Šta je sve Aleksandar Jovanović Ćuta izgovorio budućim ministrima? 1Foto: printscreen RTS2

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da se danas otvara nova sezona „tragikomičnog cirkusa Aleksandra Vučića koja se zove nova vlada Srbije.

Šta spaja sve ove ljude? Oni ne znaju šta će sa parama. Koliko vredi njihova imovina“, pitao je Jovanvoić.

On je komentarisao sve ministre i rekao da su to „dugogodišnji suvereni vladari srpske političke scene“ i da su među njima oni koji su tu 20 i 30 godina.

Naveo je da će Ivica Dačić brinuti o bezbednosti Srbije koja je ogrezla u kriminalu, dok je ministra finansija Sinišu Malog nazvao „blagajnikom Aleksandra Vučića“ koji brine da blagajna bude puna.

Jovanović je ministra za brigu o selu Milana Krkobabića nazvao „doživotnim brigačem o srpskom selu“, a ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović Handanović „ministarkom za Rio Tinto“, dok je ministra građevinarstva Gorana Vesića pozvao da postane ministar za kanalizaciju, jer pola Beograda nema kanalizacije.

„Je si li zasadio nekada kukuruz, Martinoviću“, pitao je Jovanvoić kandidata za ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića.

On je kandidatkinju za ministarku za brigu o porodici Milici Đurđević Stamenkovski ponudio ogledalce, da se svako jutro pogleda i poručio joj da su je pozdravili ljudi sa Kosova i Metohije, obraćajući joj se sa „bivša zavetnice“.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala je Jovanvoića da se upristoji, a on je njoj poručio da se ona upristoji.

Jovanvoić je pozvao vlast da poruče američkom ambasadoru Kristoferu Hilu da se ne meša u unutrašnja pitanja Srbije i da je srpski litijum samo srpski, a da je plan vlasti o Jadru zločin.

„Ima vas 31, ko će vas da namiri? Imamo i ministre ni za šta. Gospođo Macura, čega ste vi ministarka? Vi ste lakrdija, pozorište Šopalović“, rekao je Jovanović.

On je pozvao sve građane Srbije da brane Generalštab ako neko poželi da ga ruši, kao i Gornje Nedeljice, ako neko tamo planira da kopa rudnik litijuma.

Na početku govora, Jovanović je, nakon izrečenih opomena opozicionim poslanicima, pitao Brnabić zašto i njemu nije izrekla opomenu.

„Razredna, i ja sam dobacivao, što meni niste dali opomenu. Nemojte da me štedite. Meni je svaka opomena od vas čast“, istakao je Jovanvoić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanvov rekao je da je Jovanović isto pričao i kada se birala predsednica Skupštine.

„Očekivati da on kaže nešto smisleno o ekspozeu je iluzorno“, rekao je Jovanov i najavio da će se na nekoj od narednih sednica čuti ko je bio osnivač Srpske napredne stranke i koji je broj članske karte.

Jovanović je na to odgovorio: „Ja vas osnovao? Sačuvaj Bože“, a naprednjake pozvao da pokažu njegovu člansku kartu.

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović ocenila je da je Jovanovićev govor bio „tendenciozan“ i napad na ministarke u Vladi Srbije od Milice Đurđević, Dubravke Đedović Handanović do Tatjane Macure.

„Smeta Ivica Dačić koji je kontinuirano u Vladi. Nije sramota imati želju ‘biću Ivica Dačić kad porastem'“, rekla je Paunović.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Stefan Krkobabić pozvao je Jovanovića da se ne broje krvna zrnca, već da se govori o stručnim i moralnim kapacitetima.

On je dodao da je predstavnik PUPS kandidat za ministra jer je ovo koaliciona vlada.

Krkobabić je istakao i da je Jovanović napao ministarke samo zato što su ženskog pola.

Dešavanja u Skupštini pratite na Danasovom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari