Ekonomija

0

EPS od danas privredu snabdeva električnom energijom po nižoj ceni od oko 20 odsto

Izvor: Beta

EPS od danas privredu snabdeva električnom energijom po nižoj ceni od oko 20 odsto

Izvor: N1

Cene električne energije za privredu od danas će biti niže za oko 20 odsto, odnosno značajno niže od do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavat-satu, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković, a saopštila je ta kompanija.

"U procesu pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem cena je formirana na osnovu više faktora, kao što su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i od prilika na tržištu", naveo je Živković.

Dodao je da tokom pregovaranja EPS nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama.

EPS je, tokom krize, kada su cene na berzama bile astronomski visoke i išle i do 260 evra po megavat-satu, zajednički sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, ograničavanjem cena struje zaštitio privredu od ekstremnih skokova cena energenata u celom svetu.

Završetak energetske krize na tržištu električne energije u Evropi prouzrokovao je, kako je rekao, pad cena električne energije na referentnim berzama i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena i zbog toga je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena na tržištu u Srbiji.

On je ponovio da cena električne energije za domaćinstva ostaje ista i da neće biti poskupljenja ove godine. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR