Zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja i Ministarstva odbrane pred kikindskom publikom Lubarda, Konjović i drugi velikani nacionalne istorije umetnosti

KIKINDA – U saradnji Medija centra ,,Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Narodnog muzeja Kikinda, u Galeriji ,,Nova“ je otvorena izložba pod nazivom ,,Sedam decenija posvećenosti – Galerija Doma Vojske Srbije 1953 – 2023″, autorke Jelene Knežević, muzejskog savetnika i načelnice Galerije Doma Vojske Srbije ,,Beograd“.

Izložba je premijerno bila postavljena u Galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu, povodom obeležavanja 70. godišnjice rada, i obuhvata najreprezentativnija dela likovne i primenjene umetnosti iz bogatog fundusa ove galerije, u domenu nacionalnog likovnog stvaralaštva. Otvaranju izložbe prisustvovali su Valentina Mickovski i Nebojša Jovanov, članovi Gradskog veća.

Foto: Vojvodina uživo

,,Pohvalila bih saradnju kikindskog Muzeja i Ministarstva odbrane. Mislim da je ovakva izložba veoma značajna za naš grad, jer sugrađani imaju priliku da pogledaju slike velikih jugoslovenskih umetnika. Nadam se da će ova lepa saradnja Muzeja i Galerije Doma vojske Srbije biti snažnija i plodnija, u smislu kreiranja novih projekata i realizovanja različitih izložbi“, rekla je Valentina Mickovski.

Foto: Vojvodina uživo

Među delima koja će biti izložena u Narodnom muzeju Kikinda nalaze se dela naših najpoznatijih umetnika kao što su Vlaho Bukovac, Toma Rosandić, Petar Lubarda, Milan Konjović, Marin Tartalja, Mića Popović i mnogi drugi.

Foto: Vojvodina uživo

,,Na izložbi se nalaze dela iz prve polovine dvadesetog veka, poput radova Save Šumanovića, Jovana Bijelića i Đorđa Andrejevića Kuna, dok okosnicu izložbe čine dela nastala na čuvenoj manifesatciji ,,Narodnooslobodilačka borba u delima likovnih umetnika Jugoslavije“, koja se dve i po decenije održavala u našoj Galeriji“, dodala je Jelena Knežević, autorka izložbe.

Izložba će biti postavljena do 6. jula.

Foto: Vojvodina uživo

,,Nadam se da će Kikinđani iskoristiti priliku da naredna dva meseca posete ovu izložbu i pogledaju značajna i vredna dela nacionalne istorije umetnosti“, nadovezala se Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja Kikinda.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.