PU Bor: Povećanje ukupnog broja krivičnih dela za 17 odsto 1foto Miljko Stojanović Danas

Stanje javne bezbednosti na području koje pokriva Policijska uprava u Boru, uzimajući u obzir osnovne pokazatelje, može se oceniti povoljno tokom marta meseca 2024. godine, kažu iz PU Bor.

Prema njihovim rečima na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Boru, registrovano je ukupno 95 krivičnih dela (sedište Policijske uprave – 47, Policijska stanica Negotin – 22, Policijska stanica Kladovo – 14, dok je najmanji broj krivičnih dela registrovan na području Policijske stanice Majdanpek – 12), što predstavlja povećanje ukupnog broja krivičnih dela za 17 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine (81).

“Od ukupnog broja krivičnih dela, 42 izvršena su od strane poznatog izvršioca, 35 od strane nepoznatih izvršioca, a u 18 slučaja izvršioci krivičnih dela uhvaćeni su na delu. Operativnim radom policijskih službenika rasvetljeno je 24 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, odnosno 69  odsto. Iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 71, privrednog kriminaliteta 20 i 4 krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti imovinskih delikata. Na području Policijske uprave u Boru, tokom marta meseca registrovano je jedno krivično delo Teško ubistvo, nije bilo registrovanih krivičnih dela Ubistvo i Ubistvo u pokušaju”, ističu u saopštenju.

Kažu da je 26. marta u 13,45 časova, prijavljen je nestanak dvogodišnje devojčice Danke Ilić, u mestu Banjsko Polje, grad Bor, zbog čega je prvi put u Srbiji aktiviran sistem „Pronađi me“, za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.

“Nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija, dana 4. aprila, uhapšeni su S.J (1974) i D.D (1974), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju devojčicu. Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju u cilju pronalaska tela deteta”, dodaju iz PU Bor.

Takođe, u saopštenju se ističe da su od strane policijskih službenika preduzete sve mere na otkrivanju i zapleni narkotika.

“Realizovano je 13 zaplena opojnih droga kojom prilikom je zaplenjeno 672,78 grama marihuane, 95 grama heroina, 17 grama kokaina i 526 komada raznih tableta sa liste psihoaktivnih supstanci. Registrovano je 26 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira (sedište Policijske uprave – 8, Policijska stanica Negotin – 8, Policijska stanica Majdanpek – 6 i Policijska stanica Kladovo 4). Nije bilo narušavanja javnog reda u većem obimu, kao ni zabrana javnih okupljanja. Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u martu mesecu je manji za 14 % u odnosu na isti mesec prethodne godine (29)”, kažu oni.

U toku marta meseca 2024. godine, održana su 87 javnih okupljanja, na kojima je bilo prisutno 5.046 lica. Nije bilo neprijavljenih, zabranjenih i prekinutih skupova.

U toku marta ove godine dogodile su se 26 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 13 sa materijalnom štetom i 13 sa nastradalim licima. U saobraćajnim nezgodama šest lica zadobilo je teške telesne povrede, 14 lica je lakše povređeno, dok je jedno lice izgubilo život. Aktivnostima policijskih službenika otkriveno je i sankcionisano 2.049 prekršaja.

“Faktori koji su najčešće uticali na izazivanje saobraćajnih nezgoda su: pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača, preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača, propusti vozača zbog neiskustva, neprimerenog i nepropisnog ponašanja i dr. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sa količinom preko 1,2 promila, pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i odbijanja alkotestiranja, prema 14 vozača primenjena je mera zadržavanja”, objašnjavaju oni.

Tokom meseca marta realizovano je 93 naredbi nadležnih sudova i drugih državnih organa, 10 poternica i uhapšeno je 5 lica. Realizovano je 23 potrage za licima i raspisana je jedna objava za nestalim licem. Izvršeno je 6.083 provera identiteta lica, pruženo 13 policijskih pomoći državnim organima i organizacijama, izvršene su 254 bezbednosne provere.

U toku marta 2024. godine, izdata je 1.646 biometrijska lična karta, 714 putnih isprava, 1.070 vozačkih dozvola i 1.124 saobraćajnih dozvola.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari