BiH

Vučić procijenio kakav će biti rezultat glasanja o Srebrenici

Vučić procijenio kakav će biti rezultat glasanja o Srebrenici
Foto: Tanjug | Vučić pitao Amerikance o BiH

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija nastaviti da se bori da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena na Generalnoj skupštini UN iako šanse za to nisu velike, te istakao da rezultat glasanja neće biti ponižavajući za srpski narod.

Vučić je rekao da se rezolucijom o Srebrenici brutalno krši Dejtonski sporazum, što jako dobro znaju i Amerikanci, koji su pustili Bošnjake da podnesu zahtjev, a Nijemce da guraju tu rezoluciju, priznajući da su osam mjeseci radili na njoj.

Govoreći o rezoluciji, čije se usvajanje priprema u Generalnoj skupštini UN, Vučić je ukazao da je ona podnesena protivno ne samo Dejtonskom sporazumu nego i Ustavu BiH, koji predviđa da takve odluke moraju da se donose konsensuzom u Predsjedništvu BiH, koga nije bilo zbog protivljenja srpskog člana.

Vučić je istakao i da je Republika Srpska pored toga imala pravo zaštite nacionalnog interesa, čega u slučaju rezolucije nije bilo, tako da ništa od predviđenih procedura nije ispunjeno.

On je napomenuo da se prvi put u istoriji Generalne skupštine UN donosi jedan akt, za koji ne postoji saglasnost konstitutivnih naroda zemlje na koju se to odnosi, dodajući da je u slučaju Ruande o sličnoj rezoluciji konsultovana i Afrička unija, koja je dala saglasnost, tako da je iza toga praktično stao čitav kontinent.

Vučić je otkrio da o rezoluciji ništa nije znala ni Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, koja je tek 26. marta od njemačkih partnera saznala šta spremaju, koji su tada rekli da na tome rade osam mjeseci.

"Pitali smo ih zašto nas nisu obavestili o tome, jer smo mi prvi susedi BiH, garant Dejtonskog sporazuma i zemlja čijih 32 odsto sunarodnika živi u BiH. Zato ja pitam Amerikance zašto dozvoljavaju brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma, jer sam, siguran i uverio sam se da znaju da je o tome reč", naveo je Vučić.

Komentarišući tvrdnje da rezolucija navodno ne "cilja" ni Srbiju, ni Republiku Srpsku, niti srpski narod, Vučić je ukazao da su na skrivene motive i političko-pravne konsekvence ukazali sami Bošnjaci, odnosno ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković.

On je citirao izjavu Konakovića da će Sarajevo tražiti naplatu ratne odštete i reviziju postupka protiv Srbije pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Vučić je rekao da je to Srbija znala i prije nego što je Konaković otkrio šta je stvarni cilj Bošnjaka i da je zato pokrenula borbu u UN, koju će nastaviti i boriti se da rezolucija ne bude usvojena, iako šanse za to nisu velike.

On je naveo da su mnoge zemlje razumiju o čemu je ovdje riječ, s tim što su neke isuviše male da bi se odvažile na glasanje protiv volje velikih sila, dodajući da rezutati neće biti ponižavajući za Srbiju i srpski narod, iako će predlagači i kosponzori rezolucije imati formalnu većinu.

Vučić je ocijenio da glasanje o prijemu Prištine u Savjet Evrope i rezolucija o Srebrenici predstavljaju sinhronizovanu akciju sa željom najmoćnijih evropskih sila da Srbiji zadaju konačan politički udarac, dodajući da će i jedno i drugo najvjerovatnije biti usvojeno između 11. i 16 maja.

"Oni žele da nam zadaju udarac, ali nisu očekivali da će Srbija da im se suprotstavi i da nikome neće dozvoliti da je bace na pod, jer mi nismo naučili ni da ležimo, ni da klečimo pred bilo kojom silom. Imamo moralno pravo na uspravan stav Srbije i srpskog naroda", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prihvatio da se pomjeri datum održavanja vaskršnjeg Sabora nakon što je to zatražio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kako bi zajednički rezonovali, racionalizovali jedinstvene odluke poslije izglasavanja rezolucije o Srebrenici.

"Imamo mnogo tema koje su za nas važne, da govorimo o saradnji u svim oblastima od suštinskog značaja i zaštite ćiriličkog pisma, u oblastima kulture i ekonomije gde to ide bolje nego ikada. Prihvatio sam to da posle održimo vaskršnji Sabor", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je stav Srbije poznat, da priznaje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH i da traži poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"A ovo je brutalno gaženje Dejtonskog sporazuma i još jednom pitam naše američke partnere zašto gaze Dejtonski sporazum", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je i da se 16. maja očekuje glasanje u Komitetu ministara Savjeta Evrope o pitanju članstva Prištine i da Beograd daje sve od sebe da to spriječi.

Vučić je naveo da se vodi sveobuhvatna kampanja neistina, fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i istovremeno sprovođenje različitih zavjereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zbog toga što takozvano Kosovo neće sa ogromnom izvjesnošću postati članica Savjeta Evrope.

On je naglasio da su šanse za članstvo Prištine i dalje veoma značajne, ali da Beograd daje sve od sebe da to spriječi i da se time ponosi.

Vučić je po povratku iz NJujorka istakao da je ponosan na borbu Srbije u UN, rekavši da istina ne može da se pobijedi silom.

Prema njegovim riječima, hrabro suprotstavljanje i pokazivanje da sila ne može da pobijedi istinu uvijek je bio i biće put Srbije.

"Ono što čuvamo i na šta smo se zakleli svom narodu, za nas je svetinja", istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je naveo da kineski predsjednik Si Đinping 7. i 8. maja dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

"Sa naše strane biće inicirani projekti u sferi nove tehnologije i da razvijamo najbliže odnose", rekao je Vučić i dodao da će kineski predsjednik, pored Beograda, posjetiti Pariz i Budimpeštu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije