29. april  2024. 18.23  | Izvor: Tanjug

Linta: Ambasadorka u Hrvatskoj da poseti Čedomira Vukadina u zatvoru u Splitu

BEOGRAD -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je danas na ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić hitno poseti borca Čedomira Vukadina u splitskom zatvoru, uhapšenog 24. aprila za vreme suđenja u Županijskom sudu u Splitu zbog navodnog ratnog zločina u ratu tokom devedesetih godina.

Linta je istakao da ambasadorka Milić treba da pruži svu potrebnu pomoć i zaštitu Čedomiru Vukadinu jer se radi o državljaninu Srbije, saopštio je Savez Srba iz regiona.

miodrag, linta, foto, n1, screenshot, youtube1

Dodao je da ambasadorka treba da vidi kakvi su zatvorski uslovi u kojima boravi Vukadin, da li se on žali na nešto, kao i da mu pruži svu potrebnu pomoć.

"Čedomir Vukadin je uhapšen u zgradi Županijskog suda u Splitu dok se branio sa slobode na drugom suđenju po ranijoj optužbi za ratne zločine. Sve činjenice pokazuju da je u pitanju montirani sudski postupak", istakao je Linta.

Linta je dodao da Srbija ima obavezu da pomogne Čedomiru Vukadinu da što pre bude pušten na slobodu, kao i da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatljivo da se hapse borci na osnovu lažnih dokaza i pretpostavki, dodaje se u saopštenju.

Linta je prethodno rekao da Srbija treba da zahteva od Hrvatske da pusti Vukadina na slobodu i da konačno prestane sa "ponižavanjem i progonom" boraca koji su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu, kao i da pruži stručnu, pravnu i finansijsku pomoć srpskim borcima koje progoni hrvatsko i bošnjačko pravosuđe.

"Sve činjenice jasno govore da je hrvatsko pravosuđe u funkciji hrvatske državne politike i da ima selektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina. Cilj montiranih sudskih postupaka protiv srpskih boraca jeste zastrašivanje, odvaraćanje od odlaska u svoj zavičaj i opravdanje lažnog mita o Domovinskom ratu prema kome su Srbi agresori i zločinci a Hrvati oslobodioci i žrtve", rekao je Linta.

Srodne vesti