Ekonomija

0

Da li će biti srušen hotel Slavija i šta Matijević planira za novi kompleks u centru grada

Izvor: N1, Nova

Da li će biti srušen hotel Slavija i šta Matijević planira za novi kompleks u centru grada

Izvor: N1

Kompanija u vlasništvu porodice "Matijević" pre nekoliko meseci kupila je hotel "Slavija", a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole.

On za Nova.rs otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada.

U januaru ove godine kompanija „Matijević“ i zvanično je postala vlasnik hotela „Slavija“, kojeg je platila oko 24,9 miliona evra, a tenderu je bila jedini ponuđač.

Nije iznenađenje što je ova firma, koja je deo mesne industrije, ušla „u trku“ za ovaj kompleks u centru glavnog grada. Matijevići su i pre kupovine u svom vlasništvu već imali pet hotela. Neki od njih se nalaze Novom Sadu, neki u Beogradu, a vlasnici su i jednog hotelskog objekta u Zrenjaninu.

Javnost sada zanima i šta će biti sa čuvenim hotelima na Slaviji, koji su izgrađeni pre više od pola veka.

U izjavi za Nova.rs Zoran Matijević navodi da su u toku pripreme za rekonstrukciju i da je njegova kompanija u postupku traženja neophodnih dozvola za radove na tom kompleksu.

„Radovi će krenuti verovatno do kraja godine“, nada se sagovornik.

On za „Novu“ otkriva da će na Slaviji biti otvorena dva hotela:

„‘Slavija lux’ će biti hotel sa četiri zvezdice. Kula će biti poslovna zgrada, dok će u delu objekta koji je većim delom u Makenzijevoj ulici biti otvoren hotel sa tri zvezdice“, kaže Matijević.

Napomenuo je i da bi svi radovi trebalo da se završe do 2027. godine, odnosno pre specijalizovane izložbe Expo 2027.

„Što se tiče rušenja, njega neće biti, jer je statika svih zgrada u odličnom stanju“, navodi on.

Imajući u vidu da je plan da sve bude završeno pre izložbe EXPO 2027, pitali smo ga i da li planira da zatraži subvencije od države, koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

„To bi nam baš značilo. Verovatno ćemo pokušati kada svi projekti budu gotovi. Naravno da je svaka pomoć dobrodošla. Na kraju, to je novac poreskih obveznika, a mi smo jedni od većih“, rekao je Matijević.

Sagovornik portala ipak podvlači da bi najveća pomoć bila da ne čekaju previše na dobijanje svih neophodnih dozvola.

Inače, Matijevići su pokušali da kupe hotel „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) još 2018. godine i to u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

Šta će biti sa nesuđenom glavnom autobuskom stanicom u Novom Sadu?

Osim hotela, Matijevići su skoro kupili još jedan objekat koji je u jednom trenutku bio u centru pažnje javnosti. Oni su se tako u junu 2021. godine domogli autobuske stanice „ATP Vojvodina“ u Novom Sadu za 2,23 miliona evra. Reč je o stanici koja je u dogovoru sa gradom Novim Sadom, u vreme kada je na njegovom čelu bila Maja Gojković, bila planirana za glavnu autobusku stanicu. Do toga međutim nikad nije došlo.

Govoreći o planovima za taj objekat i parcelu, koja se takođe nalazi na atraktivnoj lokaciji, Zoran Matijević kaže da ona ostaje u stanju u kakvom je trenutno.

„Trenutno je u zakupu više zakupaca. Stvarno je velika šteta što nije dobila prvobitnu namenu, a to je da bude međugradska autobuska stanica“, kaže Matijević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR