Više desetina tornada pogodilo centralni deo SAD-a 1Ilustracija foto: EPA/MARK SMITH

Desetine tornada pogodile su centralni deo Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i povredivši najmanje tri osobe, saopštile su vlasti, a prenosi AFP.

Američka meteorološka služba (NWS) zabeležila je u petak više od 70 tornada širom zemlje, većina njih oko grada Omahe, Nebraske i blizu Ajove. Rezultat su desetine uništenih zgrada i domova, pokidani dalekovodi i vozovi iskočili iz šina.

U Elkhornu, predgrađu Omahe, slike pokazuju sravnjene kuće, odnesene krovove i ogoljelo drveće.

„Spasioci nastavljaju da proveravaju pogođene kuće i pružaju pomoć svim povređenima“, napisala je policija Omahe na Iksu.

Južnije, u blizini grada Linkolna, tornado je pogodio industrijski kompleks. Otprilike 70 ljudi koji su bili tamo kada se zgrada urušila evakuisano je, ali troje ih je povređeno, ali nisu u životnoj opasnosti, rekle su vlasti okruga Lankaster na konferenciji za novinare.

NWS, koji je u petak objavio brojna upozorenja o tornadu u nekoliko država u centralnom delu Sjedinjenih Država, predviđa da će se ovaj meteorološki fenomen nastaviti i u subotu u ovoj ogromnoj regiji poljoprivrednih ravnica, uključujući i Teksas.

Tornada, vremenski fenomen koji je koliko impresivan toliko i teško predvidiv, relativno je čest u Sjedinjenim Državama, posebno u centralnim i južnim delovima zemlje, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari