Afrička kuga svinja se pojavila u okolini Kraljeva i Čačka, sprovodiće se eutanazija

Zarazna bolest svinja "afrička kuga" pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede proglasilo sela Tavnik kod Kraljeva i Bresnicu kod Čačka zaraženim područjem.
Afrička kuga svinja se pojavila u okolini Kraljeva i Čačka, sprovodiće se eutanazija
Foto: Pixabay
To je saopštio koordinator na suzbijanju te bolesti Aleksandar Maksimović.
 
Kao ugroženo područje od svinjske kuge proglašeno je šest sela kod Kraljeva - Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje, te tri kod Čačka - Bečanj, Mrčajevci i Katrga.
Zaraženim područjem proglašena su i tri sela kod Knića, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.
 
Kraljevačko lovište "Ibar" proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti "afričke kuge svinja".
Na zaraženom području sprovodiće se eutanazija svih svinja u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, dok se na tom i ugorženom području zabranjuje premeštanje i prevoz svinja, sajmovi i izložbe životinja, prodaja hrane životinjskog porekla, kao i rad stočnih pijaca.
 
Zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području trajaće 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze "afričkom kugom svinja".
 
"Afričkom kugom svinja" ranije su bile zaražene svinje na teritriji Čačka početkom maja prošle godine i zaraza je trajala oko pola godine.
  • Deki

    27.04.2024 14:23
    Idemoooo
    10 eura kg. zive vage za praznike
  • Goran NS

    27.04.2024 13:35
    ajmo da sve unisti stocni fond pa da UVOZNICI mogu da zarade jos vise para!!!!
  • Lala

    27.04.2024 12:26
    Kome da uzme prase

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.