Najnovije vesti
Vesti Svet
Do sada najveći paket pomoći od SAD - ali u njemu nema onog što Ukrajina najviše želi

GDE SU "PATRIOTI"? Amerika šalje do sada najveći paket pomoći - ali u njemu nema onog što Ukrajina najviše želi

U novom američkom vojnom "paketu" pomoći Ukrajini nema PVO sistema "patriot" niti tenkova "abrams".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: AP/ Evgeniy Maloletka, AP/ Sebastian Apel, Shutterstock / Ringier
.

Pentagon kaže da će požuriti isporuku raketa sistema protivvazdušne “patriot” u Ukrajinu kao deo svog novog paketa vojne pomoći. Sjedinjene Američke Države će u tu svrhu iskoristiti šest milijardi dolara, najavio je u petak ministar odbrane Lojd Ostin. Izvor je za BBC potvrdio da je šest milijardi dolara deo paketa pomoći od 60 milijardi dolara koji je u sredu potpisao američki predsednik Džo Bajden, a koji takođe uključuje milijardu dolara hitne pomoći, prenosi Index.hr.

Blic preporučuje

Međutim, “patriot” sistemi za lansiranje projektila neće biti poslani. Upravo to je ono što Ukrajina traži najviše. Na listi nema PVO sistema "patriot", iako je Kijev tražio čak sedam raketnih baterija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su "patrioti" hitno potrebni da pomognu Ukrajini da se izbori sa rastućom ruskom vazdušnom pretnjom i da „mogu i treba da spasavaju živote upravo sada“.

Ukrajina ima samo nekoliko "patriota" za dopunu drugim zapadnim sistemima protivraketne odbrane i postojećim zalihama sovjetskih raketa zemlja-vazduh (SAM) kao što je S-300. To su najsposobniji i najskuplji PVO sistemi koje Ukrajina ima. Svaka baterija "patriot" košta oko milijardu dolara, a svaka raketa košta skoro 4 miliona dolara.

Volodimir Zelenski u regionu Harkova 9. aprila
Foto: ukrainian presidential press office / Tanjug/AP
Volodimir Zelenski u regionu Harkova 9. aprila

Najveći američki paket pomoći do sada, ali nema onoga što Ukrajina najviše traži

Ostin je na konferenciji za novinare rekao da su SAD posvećene najvećem paketu bezbednosne pomoći do sada i da će se „odmah pokrenuti“ da nabave zalihe Ukrajini. Ovo bi uključivalo protivvazdušnu municiju, sisteme protiv bespilotnih letelica i artiljerijsku municiju, ali ne i raketne sisteme "patriot".

- Njima (Ukrajincima) nisu potrebni samo "patrioti", njima su potrebni drugi tipovi sistema i presretači. Upozorio bih sve nas da ne gledamo na Patriote kao na magično rešenje - rekao je Ostin, dodajući da je uveren da će Kijevu uskoro biti dostupno više raketnih sistema.

Kako je dodao, u toku su razgovori sa evropskim partnerima o isporuci dodatnih sredstava.

M1 Abrams
Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia
M1 Abrams

U paketu nema ni "abramsa"

U novom američkom vojnom "paketu" pomoći Ukrajini nema PVO sistema "patriot" niti tenkova "M1 abrams AS". Do sada u Rusi uništili zvanično pet tih tenkova od 31 isporučenog.

Ukrajina je za sada povukla iz borbi tenkove "abrams M1A1", koje su joj poslale SAD, delom zbog toga što su ruski napadi dronovima otežali delovanje tih tenkova i zbog toga što su mete napada, rekla su dva američka vojna zvaničnika za AP.

Za sada su tenkovi pomereni sa prve linije fronta, a SAD će raditi sa Ukrajincima na pronalaženju nove taktike za korišćenje tih tenkova, rekli su potpredsednik Združenog generalštaba SAD admiral Kristofer Grejdi i neimenovani zvaničnik iz oblasti odbrane.

SAD su odobrile slanje 31 tenka "abrams" u Ukrajinu u januaru 2023. godine nakon što su ukrajinski zvaničnici tražili njihovu isporuku, tvrdeći da su ti tenkovi, koji koštaju po oko 10 miliona dolara, od vitalnog značaja za probijanje ruskih borbenih linija.

Front se od tada značajno promenio, posebno zbog upotrebe ruskih izviđačkih dronova, što je otežalo ukrajinskim snagama da zaštite tenkove "abrams" od ruskih napada jer ih dronovi brzo otkriju, navodi AP.

Ukrajinska vojska sa granatama kod Bahmuta u Donjecku 25. marta
Foto: efrem lukatsky / Tanjug/AP
Ukrajinska vojska sa granatama kod Bahmuta u Donjecku 25. marta

Podsticanje proizvodnje municije u Ukrajini

Predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova SAD, general Čarls Braun, rekao je da bi pomoć trebalo da smanji upotrebu granata na bojnom polju.

Neka od najnovijih sredstava bi takođe bila usmerena na izgradnju sopstvene odbrambene industrije Ukrajine kako bi mogla da počne da proizvodi više svoje preko potrebne municije.

Ostin je rekao da je Rusija već povećala svoju domaću proizvodnju artiljerijske municije i drugog oružja - kao i da je podržana isporukama iz Irana i Severne Koreje.

- Morate da razumete šta je na kocki za Ukrajinu, Evropu i Sjedinjene Države. Ako Putin pobedi u Ukrajini – Evropa bi se suočila sa bezbednosnom pretnjom kakvu nikada u životu nije videla. Rusija se neće zaustaviti u Ukrajini - rekao je on.

Ukrajinska vojska sa granatama kod Bahmuta u Donjecku 25. marta
Foto: efrem lukatsky / Tanjug/AP
Ukrajinska vojska sa granatama kod Bahmuta u Donjecku 25. marta

Evropa bi Ukrajini trebala da isporuči "patriote", ali ne zna se kada ni koliko

Evropa bi Ukrajincima trebalo da obezbedi šest sistema "patriot", ali kada – ne zna se. Na pitanje kada će Ukrajina dobiti sedam PVO sistema "patriot" koje je zatražio predsednik Vladimir Zelenski, šef diplomatije EU Žozep Borel je odgovorio da je odluka na državama članicama.

- Mislim da je sada sazrelo vreme, sve je rečeno i ostalo je još mnogo toga da se uradi - rekao je Borel.

Nemačka je već obećala dodatni sistem "patriot" - a njeni ministri odbrane i spoljnih poslova pozvali su svoje evropske kolege ranije ovog meseca da hitno reaguju. Grčka ima zalihe "patriota" i S-300, ali je rekla da ne može ništa dati Ukrajini.

- Objasnili smo zašto to ne možemo da uradimo - rekao je grčki premijer Kirios Micotakis i dodao da su PVO sistemi njegove zemlje „sistemi za zaštitu grčkog vazdušnog prostora“.

Prema izveštajima, Španija će isporučiti neke rakete "patriot", ali ne ceo sistem.

Poslednjih meseci Kijev je pojačao svoje pozive za pomoć Zapada jer su mu zalihe municije pri kraju, a Rusija nastavlja da napreduje. Ukrajinski zvaničnici krivili su kašnjenje vojne pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika za gubitak života i teritorije.

(Index.hr, Tanjug)