Kako da znamo cenu, kad ne znamo šta kupujemo? 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Specijalizovana izložba „EXPO 2027“ koštaće Srbiju možda milijardu, možda dve, možda dve i po, ne znamo tačnu cenu, ali da ne cepidlačimo.

Šta je milijarda gore-dole za zemlju čija ekonomija vrtoglavo raste uprkos tome što, prema rečima našeg ministra finansija, druge ekonomije padaju, a jedna Nemačka srlja u recesiju.

Od Malog smo nedavno saznali da nas sam projekat izgradnje infrastrukture i organizacije EXPO izložbe neće koštati više od 1,2 milijarde evra.

On je ovaj podatak izneo gostujući na televiziji Pink, kao da priča o tome šta je tog jutra doručkovao, a ne o velikoj sumi novca koju će platiti poreski obveznici.

Ipak, ovo bi trebalo da bude lepa vest, s obzirom na to da su dosadašnje najave za cenu ovog projekta bile dvostruko veće, pa su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva Goran Vesić i sam direktor preduzeća „EXPO 2027“ Dušan Borovčanin predviđali da će ovaj projekat koštati 2,5 milijardi evra.

Kako je nova cena prepolovljena, postavlja se pitanje gde se izgubilo oko 1,3 milijarde evra i kako je ovaj projekat sada toliko jeftiniji?

Brojne spekulacije mogu da se šire oko ovog fenomena, a pre svega jer javnost nije dobila nikakve informacije o tome šta toliko košta. Pa kada ne znamo šta kupujemo to onda, logično, može da košta koliko god kažemo.

Kako da znamo cenu, kad ne znamo šta kupujemo? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Srbija još uvek nema projekat za EXPO, nema ni studiju izvodljivosti, pa samim tim, nemamo ni ideju koliko će sve to da nas košta, što dovodi do toga da se predstavnici vlasti frljaju milijardama.

Ipak, nešto se u priči Malog nije promenilo, a to je ukupan trošak za, kako je ranije navedeno, preko 300 projekata koji treba da se sprovedu kao deo vizije „Skok u budućnost – Srbija 2027“. Ta brojka i dalje iznosi 18 milijardi evra.

Dakle, ako je trošak za EXPO smanjen, a ukupna brojka ostala nepromenjena, može se zaključiti da je deo novca predviđenog za gradnju infrastukture za ovu izložbu prebačen u kategoriju ostalih projekata, te je ostao u okviru 18 milijardi, ali više nije u računici za sam EXPO.

Pored toga, postoji mogućnost da se od pojedinih projekata u okviru EXPO jednostavno odustalo, a da je taj novac prenamenjen za druge troškove u okviru „Skoka u budućnost“.

Kako javnost nema nikakvu predstavu šta tačno sve EXPO obuhvata, a projekti će se sprovoditi pod plaštom leks specijalisa, odnosno „na srpskom“ biće zaobiđen Zakon o javnim nabavkama i sve će moći da se radi netransparentno, ne iznenađuje to što ni zvaničnici još uvek ne znaju tačnu brojku.

Naša bara jeste mala, ali hrani mnogo „gladnih usta“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari