Ekonomija

0

Budžet Niša povećan rebalansom, opozicija tvrdi da je povećanje nerealno i predizborno

Izvor: Beta

Budžet Niša povećan rebalansom, opozicija tvrdi da je povećanje nerealno i predizborno

Izvor: N1

Odbornici Skupštine Grada Niša su na današnjem zasedanju izglasali prvi ovogodišnji rebalans gradskog budžeta kojim je predviđeno pvećanje za 2,5 milijarde dinara - sa 16,39 milijardi na 18,9 milijardi.

Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić rekla je na zasedanju da je do rebalansa došlo na osnovu "evidentnog" rasta prihoda u odnosu na prethodnu godinu i zbog većih potreba korisnika budžetskih sredstava.

"Od početka godine do sada u odnosu na isti period prošle godine Grad je prihodovao 850 miliona dinara više", izjavila je Ilić.

Kazala je da će uvećani prihod omogućiti više para za uređenje "međublokovskog prostora", izgradnju i održavanje saobraćajnica, eksproprijaciju, pomoć socijalno ugroženima, subvencije za javni prevoz, podršku manifestacijama kulture, za pošumljavanje, ali i za isplatu obeštećenja zbog ujeda pasa i  za održavanje lokalnih izbora.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je izjavila da je rebalans urađen i zbog povećanja broja poreskih obveznika i većih prihoda od poreza na imovinu.

"U odnosu na 2011. godinu poreska osnovica nije uvećana, ali je bezmalo 100.000 više poreskih obveznika. Mesečno se prometuje oko 1.000 nepokretnosti u Nišu i neke od njih ulaze u porez na prenos apsolutnih prava" - rekla je Sotirovski.

Najavila je prodaju gradskog zemljišta investitorima u industrijskim zonama, na imanju Poljoprivrednog-industrijskog kombinata Niš i zemljišta u Ulici Ivana Milutinovića, te će i zbog toga prihodi Grada porasti.

Predstavnici opozicije su bili jednoglasni u ocenama da je povećanje budžeta rebalansom deo predizborne kampanje vlasti.

Odbornik koalicije "Niš moj grad" Branislav Jovanović je rekao da je povećanje budžeta od bezmalo tri milijarde "predizborno i nerealno".

"Stavke u budžetu su nerealne i budžet u ovom obimu neće biti izvršen. Sigurno je da je ovo predizborni budžet, da se obećavaju veće budžetske pozicije pod plaštom izgradnje grada da bi se građani podstakli da glasaju za aktuelnu vlast" - smatra Jovanović.

Odbornik Dragoslav Ćirković je ocenio da rebalans nema veze sa stvarnim prihodima i da je deo predizborne kampanje vladajuće Srpske napredne stranke.

Današnje zasedanje Skupštine grada Niša bilo je poslednje u postojećem sazivu. Do isteka mandata aktuelne lokalne vlasti biće održana još jedna sednica, u maju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR