Capital.ba

Sutra sjednica Izvršnog odbora NBS

21.07.2010. / 16:41

BEOGRAD, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) održaće sutra sjednicu na kojoj će razmatrati ekonomska kretanja i referentnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi osam odsto, objavila je centralna banka.
Izvršni odbor NBS posljednji put je zasjedao 2. jula i tada je donio odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od osam procenata.
Posljednja promjena referentne kamatne stope NBS bila je 11. maja, kada je ona snižena sa 8,5 na osam odsto, a od početka 2010. referentna kamata je smanjena ukupno za 1,5 procenata.
NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije, u kojima centralna banka prodaje hartije od vrijednosti, uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz odgovarajuću kamatu.
Po novom Zakonu o NBS, Izvršni odbor centralne banke je preuzeo nadležnosti Monetarnog odbora.
Prema izmjenama i dopunama Zakona o NBS, koje su na snagu stupile 1. jula, Izvršni odbor utvrđuje i sprovodi monetarnu i deviznu politiku.
To tijelo, koji čine guverner i viceguverneri, ima i obavezu da donosi propise iz oblasti kontrolne i nadzorne funkcije NBS i odlučuje o davanju i oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijama. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!