Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Dejan Damjanović, FOTO: Sportal
i

Dejan Damjanović, FOTO: Sportal

Teška priča #03: Dejan, kralj Azije!

Veljko Ivanović , Nemanja Lazić - Vest objavljena: 20:00 - 22.04.2024

Boske. Za Crnogorce on je simbol predanosti reprezentaciji, u Aziji fudbalski kralj i čovek koji je redom obarao rekord za rekordom. U Beogradu, neko ko sada dovodi talentovane momke iz Južne Koreje i verovatno osoba čije popularnosti tamo negde daleko ljudi mahom nisu ni svesni. Fudbalski život Dejana Damjanovića po mnogo čemu je nesvakidašnji.

U trećoj po redu epizodi Sportalovog podkasta „Teška priča” gost je bio čovek čije je ime iznad broja devet na dresu bilo sinonim za ulazak lopte u mrežu kada je u pitanju azijska Liga šampiona. O tome kako nije želeo da stane dok ne pregazi sve one koji su bili ispred govorio je u novom izdanju, ali to je samo jedna od tema pored aktuelnih vezano za to čime se bavi sada, trenutka u reprezentacijama Srbije i Crne Gore, ali i detalja koji su obeležili ovu i te kako bogatu karijeru.

A sve je krenulo od malog fudbala kom i dan danas ume poklonički da kaže „hvala”, na tome što je upravo tako uspeo da nauči taj vic u svojoj igri, koji je kasnije prodavao na mnogo većim scenama. Ali se igre na malom terenu nikada nije odrekao. Preko Sinđelića, Železnika, Sremčice i Srema je stigao do Bežanije, a onda na prekretnici karijere, sa „petoparca” i turnira u malom fudbalu u Banjaluci otišao je u Saudijsku Arabiju. Nije to bila liga kakva je danas, ni taj Al Ahli kakav je sada, ali je stekao potrebno iskustvo igranja u inostranstvu što i jeste bila uvertira za sve dalje.

Bez okolišanja, Damjanović je fudbalska legenda u Južnoj Koreji. U toj je zemlji igrao za Inčon, Seul u dva navrata, Suvon i Daegu, imao je izlet u Kinu gde je branio boje Đangsua i Pekinga, dok je na kraju nastupao u Hong Kongu za Kiči. Istorija azijske Lige šampiona ne pamti da je iko sem njega postigao 42 gola, dok je sa Seulom 2013. godine igrao finale iste i triput bio nacionalni šampion sa tim klubom. Stavke poput one da je najbolji strelac lige, deo idealnog tima ili igrač sezone deo su njegovog CV, a na kraju je sve okitio sa dve titule sa Kičijem.

Iako je prvi inostrani angažman stigao dosta kasno, Damjanović je uspevao mnogo toga i nije imao nameru da se vrati u Evropu. Za navijače u Aziji je bio njihov „Ibrahimović” kako su ga prozvali zbog stila, ali i golova. Međutim, to ga nije omelo da dobrano naljuti legendarnog trenera Mančester junajteda Aleksa Fergusona svojom partijom ili natera zbog golova Real Madridu da Florentino Perez upita „ko je taj mali”, iako je „mali” u tom momentu bio u zrelim fudbalskim godinama. Tada je usledio i poziv „super agenta” Žorža Mendeša da dođe u Evropu, ali kako je otkrio, isti je odbio.

I to je samo jedna od tema koje se Damjanović dotakao, a govorio je i o tome kako su ga po dolasku u Južnu Koreju psovali bivši fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, zašto se uprava kluba iz Ljutice Bogdana ogrešila o Marusija Molinu i kako su navijači Seula „hteli da ga ubiju” jer su smatrali da ih je izdao. One koje sigurno nije izdao, jesu pristalice fudbalske reprezentacije Crne Gore. Zauvek jedan od najmilijih, kako zbog kilometara koje je prelazio, tako i važnih golova, a najviše se pamte oni Engleskoj. Bilo je reči i o predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu, te igračima koje je pred početak ove sezone doveo u Partizan i Čukarički i koje još planira da dovede. Svakako dosta toga stalo je u dve i po decenije karijere i mnogo toga što je usledilo posle, zato uživajte u trećem izdanju „Teške priče” koje je pred vama.

Pročitajte i:

Teška priča, druga epizoda, Nemanja Kojić i Branislav Jovanović, FOTO: Sportal
20 00
Fudbal

20:00 - 15.04.2024

Teška priča #02: Hodam gradom kao Drogba

Nekada na pozornici u koju biju najjači reflektori, barem kada je srpski fudbal u pitanju, sada za svoju dušu, ali uz ništa manje žara. To je put kojim su hodali i idu Nemanja Kojić i Branislav Jovanović.

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Nenad Zimonjić, emisija Majstorija (Foto: Sportal)
21 00
Tenis

21:00 - 03.05.2024

video Majstorija | Nenad Zimonjić: S polomljenom rukom sam osvojio Vimbldon

Proslavljeni srpski teniser Nenad Zimonjić gost je nove epizode emisije "Majstorija", autora i voditelja Bojana Marinkovića. Zimonjić do detalja govori o svom putu ka statusu legende "belog sporta", Na koji način je osvajao Grend slem titule i postao broj jedan na svetu, zbog čega mu je 2008. najbolja godina u životu, ali i zašto se rastao sa svojim najuspešnijim partnerom Danijelom Nestorom.

Džoel Bolomboj, Detalji sa meča Crvena zvezda - Mega (Foto: Sportal/Aleksandar Dimitrijević)
23 23
KK Crvena zvezda

23:23 - 03.05.2024

video Zvezda brojala do 103 i razbila Megu u paramparčad: Ovako su crveno-beli stigli na korak do finala ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde poveli su sa 1:0 u polufinalnoj seriji plej-ofa ABA lige, pošto su ubedljivo savladali Megu rezultatom 103:73. Kod crveno-belih svih 12 igrača upisali su u strelce, a najefikasniji su bili Nemanja Nedović i Rokas Gedraitis sa 13 poena. Trej Tompkins ubacio je 11, a Miloš Teodosić i Jago dos Santos po 10 poena.

Jago dos Santos, detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Olimpijakos/Foto: Aleksandar Dimitrijević
23 24
KK Crvena zvezda

23:24 - 03.05.2024

video Jago hvalio Megu, pa otkrio čega se plaši

Pred punim tribinama dvorane "Aleksandar Nikolić", ekipa Crvena zvezda je savladala Megu. Priliku da obezbedi finale ABA lige, crveno-beli će imati u utorak od 20.00 časova u hali "Ranko Žeravica". Nakon utakmice svoje utiske je izneo i Jago dos Santos, koji je pohvalno govorio o igračima trenera Marka Baraća.

19 03
KK Crvena zvezda

19:03 - 03.05.2024

video Zvezda i Mega u crnim majicama zbog Ribnikara: Imena nastradale dece i posebna poruka

Košarkaši Mege su prvi izašli na zagrevanje, za njima su to uradili i igrači Crvene zvezde, a svi igrači su na parket izašli u crnim majicama, na kojima piše "Živite!". Uz to, na majicama je napisano i devet imena. Naravno, ova poruka se odnosi na decu koja su na današnji dan, 3. maja 2023. godine, izgubila život u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar", što predstavlja jednu od najvećih tragedija u istoriji naše zemlje.

Barselona - Đirona 2:4
14 16
La Liga

14:16 - 03.05.2024

video Spremite se za katalonski derbi! Barselona protiv Đirone u borbi za veliko drugo mesto

Real Madrid je u istoj poziciji kao i Crvena zvezda pred 34. kolo nacionalnog prvenstva. "Kralj" ima 11 bodova prednosti nad Barselonom, pa u slučaju kiksa Katalonaca već ovog vikenda mogu da overe novu šampionsku titulu. Izvesno je da će četa Karla Ančelotija vratiti pehar na "Santjago Bernabeu", samo je potanje da l će to biti sada ili u narednom kolu.

Viktor Vembanjama / Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
11 17
NBA

11:17 - 03.05.2024

video Vembanjama se vraća kući!

Košarkaška NBA liga saopštila je da će naredne sezone u Parizu biti odigrane dve utakmice i da će se u obe sastati San Antonio i Indijana.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)