Vesti

0

Poverenica traži ocenu ustavnosti Zakona o upisu u katastar, tvrdi da diskriminiše siromašne

Izvor: Beta

Poverenica traži ocenu ustavnosti Zakona o upisu u katastar, tvrdi da diskriminiše siromašne

Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, jer diskriminišu i stavljaju u neopravdano nepovoljan položaj osobe lošijeg imovinskog stanja i nižih prihoda.

Ona je u predlogu za ocenu ustavnosti navela da te odrebde uskraćuju mogućnost da se građani i građanke neposredno obrade Službi za katastar dolaskom na šalter ili putem pošte, već se tom organu moraju obratiti isključivo preko e-šaltera, preneo je kabinet poverenice, "pri čemu ispravnost dokumentacije koja se prilaže moraju prethodno da provere profesionalni korisnici (advokati i geodetske organizacije)".

"Ono što je izvesno da će ovaj način podnošenja zahteva, pored isključivanja velikog broja građana dovesti i do njihovog dodatnog finansijskog opterećenja jer će pored republičkih administrativnih taksi morati da plate i usluge advokata i geodetskih organizacija", kazala je Janković.

Takvo zakonsko rešenje, prema njenim rečima, umanjuje dostupnost službi za katastar nepokretnosti i "posebno neopravdano nepovoljnije pogađa, pre svega siromašne građane i one sa manjim prihodima".

Janković je ocenila i da ta, naizgled neutralna odredba, posebno diskriminiše i može da dovede u neopravdano nepovoljniji položaj i pojedine pripadnike drugih urgoženih grupa koje su u većem riziku od diskriminiacije i siromaštva, poput osoba sa hendikepom, starijih građana, građana koji žive u manje razvijenim i ruralnim područjima, Roma, ali i osobe koje nemaju tehničke mogućnosti i digitalne veštine.

"Jedno od osnovnih načela Ustava Srbije, kao i Zakona o zabrani diskriminacije je da svi moraju biti pred zakonom jednaki i da je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa i po osnovu imovnog stanja. Pored toga ovakvom odredbom krše se i osnovna načela postupka, kao što su načelo zaštite prava stranaka i ostvarivanja javnog interesa, pomoći stranci, kao i načelo delotvornosti i ekonomičnosti postupka", rekla je poverenica.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR