Linkovi

Zašto su mnogi Srbi na Kosovu protiv prijema u Savet Evrope?


Glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o izveštaju u kojem se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope (Foto: RFE/RL)
Glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o izveštaju u kojem se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope (Foto: RFE/RL)

Da li će Kosovo postati najmlađa članica Saveta Evrope znaće se sredinom maja, posle sednice Komiteta ministara zemalja članica ove organizacije u Strazburu. Na samom Kosovu, kao i u većini pitanja, srpska manjina i albanska većina, imaju potpuno različite stavove.

Zamenik predsednika Srpskog narodnog pokreta Branimir Stojanović smatra da Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Savet Evrope. On se osvrnuo na izlaganje glavne izvestiteljke Saveta Evrope za Kosovo Dore Bakojani, koja je predstavljajući izveštaj, koji je Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila u utorak, navela da Kosovo ispunjava sve standarde Saveta Evrope posebno kada je reč o poštovanju ljudskih prava manjina.

“Kada bi Dora Bakojani provela ovde šest meseci, da prima platu preko Poštanske štedionice, da joj dete ide u školu - neku osnovnu, srednju ili bilo koju školu u srpskom sistemu, da se leči ovde u srpskom zdrastvu ili da možda koristi bilo koju uslugu koju koristimo mi kao narod ovde, verujem da bi izveštaj bio mnogo drugačiji. Ja i nju pozivam sada da dođe i da jedno šest meseci provede na Kosovu, da ode na pijacu u Đakovicu i da na srpskom proba da kupi bilo koj proizvod, da ode u pekaru u Dečane i da na srpskom proba da kupi hleb i da posle toga napiše sledeći izveštaj“, rekao je Stojanović za Glas Amerike.

S druge strane, analitičar Nedžmedin Spahiju navodi da je dobro što će Kosovo, kako navodi, “postati član Saveta Evrope”, jer će to - prema njegovim rečima - doprineti zaštiti ljudskih prava.

‚‚Učlanjenje u Savet Evrope znači korak ka usavršavanju ljudskih prava. Zapravo, mi imamo sudstvo koje ne funkcioniše na zadovaljavajući način, sada ćemo imati mehanizam suda u Strazburu gde možemo da apliciramo za sve nepravde koje su napravljene na Kosovu. To je podstrek i još jedna mogućnost za strane kompanije koje su se plašile da investiraju na Kosovu, zato što sudski sistem ne radi kako treba. Oni sada imaju mehanizam suda u Strazburu i to predstavlja veću sigurnost. To je velika mogućnost za građane Kosova, a pogotovo za manjinske zajednice, jer će njihova prava imati jedan mehanizam više u odbrani“, rekao je Spahiju za Glas Amerike.

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je pošto je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope da to predstavlja zvaničnu podršku uspehu Kosova kada je reč o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Kurti je na Fejsbuku napisao da od 1951. godine Komitet ministara nije doneo odluku drugačiju od mišljenja Parlementarne Skupštine Saveta Evrope i da veruje da će i ta sledeća faza biti uspešno završena.

Rakočević: Legalizacija nasilja i nepravde

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da usvajanje preporuke za prijem Kosova u Savet Evrope od strane parlamentarne Skupštine ove organizacije predstavlja legalizaciju nasilja i nepravde na Kosovu. On je za Glas Amerike naveo da Kosovo ni u kom slučaju ne zaslužuje da bude član Saveta Evrope, a posebno ne zbog odnosa prema srpskom narodu na Kosovu.

‚‚Kompletna pravda, međunarodni sistem, evropske vrednosti su u nama propale onog trenutka kada smo shvatili da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope i da će se na ovakav način tretirati 25 godina nepravde, odsustva povratka (raseljenih), odsustva života u gradovima, odsustva institucionalne zaštite i potpunog razora jedne zajednice, jedne kulture, jednog načina života, jedne slobode i jedne osobenosti“, rekao je Rakočević za Glas Amerike.

Konačnu odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope doneće Komitet ministara spoljnih poslova, a sastanak tog Komiteta trebalo bi da bude održan 16. i 17. maja u Strazburu.

XS
SM
MD
LG