Najnovije vesti
Vesti Svet
Jedan od lidera ruskih partizana preti rušenjem Vladimiru Putinu

"PUTINE, UMARŠIRAĆEMO TI U MOSKVU!" Opasna pretnja ruskom vladaru dolazi iz Rusije: "Ja sam istinski Rus i morao sam da pomognem Ukrajini"

Kada budemo imali dovoljno snaga, oslobodićemo celu rusku regiju. Uspostavićemo vladu. Pobuna će rasti, a mi ćemo krenuti u druge regije dok ne umarširamo na Moskvu, kaže jedan od lidera ruskih partizana, kontroverzni Cezar za Politiko.

. Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform / Abaca Press / Profimedia, Ap/ Gavriil Grigorov / Ringier
.

Cezar - reč je o ratničkom nadimku - zamenik je zapovednika Legije slobodne Rusije, paravojske sa sedištem u Ukrajini kojoj je cilj da svrgne ruskog predsednika Vladimira Putina.

Blic preporučuje

- Ja sam pravoslavni hrišćanin i istinski Rus – ne sovjetski – i nisam mogao samo da sedim i gledam šta se dešava sa ovim zločinačkim ratom i ne radim ništa. Morao sam da budem na strani ukrajinskog naroda - dodaje Cezar pričajući svoju priču o prelasku na ukrajinsku stranu ubrzo nakon početka u veljači 2022. godine.

Taj bivši fitnes trener iz Sankt Peterburga otac je četvoro dece, a smatra da ne postoji drugi način za Putinovo rušenje osim silom.

Legija slobodne Rusije
Foto: Profimedia
Legija slobodne Rusije

Spreman je, kaže, za dugu borbu koja će se verovatno proširiti i dalje od rata koji besni u Ukrajini.

- Ako ostanem živ, vratiću se u svoju domovinu s oružjem u ruci da uklonim Putinov režim - uveren je.

Kao zamenik zapovednika paravojske, Cezar je na čelu saboterskih timova koji deluju u Rusiji pokušavajući da izazovu što veći haos, iako čvrsto poriče da su imali ulogu u prošlogodišnjem bombaškom napadu na kafić u Sankt Peterburgu u kojem je povređeno 40 osoba i ubijen istaknuti ultranacionalistički vojni bloger Vladlen Tatarski. Takođe poriče da su njegovi borci na bilo koji način povezani s bombaškim napadom u kojem je ubijena Darja Dugina, kći Aleksandra Dugina, ultranacionalističkog ideologa bliskog Putinu.

- To jednostavno nije naš stil - tvrdi.

Paravojska kojoj je na čelu, Legija slobodne Rusije, jedna je od tri ruske militantne grupe koje se bore za Ukrajinu, a protiv Kremlja. Među njima je i Ruski dobrovoljački korpus (RVC) čiji je šef Denis Kapustin, prema rečima nemačkih vlasti, "jedan od najuticajnijih neonacističkih aktivista" na evropskom kontinentu.

Dok se nekima u ukrajinskim snagama ne sviđa veza između ukrajinske vojne obaveštajne agencije i Kapustinova RVC-a, ne postoje slične pritužbe na Cezarovu Legiju slobodne Rusije.

Treća grupa je nešto noviji Sibirski bataljon. Politiko piše kako su sve tri paravojske u središte zanimanja došle nakon što su 12. marta pokrenule dosad najveće prekogranične napade u ratu oko Kurska i Belgoroda. Ostale su na ruskom tlu i borile se više od dve nedelje, podseća Politiko. Kapustin i Cezar se spore u pitanju oko toga koja je paravojska veća, ali Cezarova Liga preuzela je vodeću ulogu u upadu u Kursk. Bila je to veća operacija od borbe u Belgorodu i duže je trajala.

Glavni zapovednik Lige je Ukrajinac i on je glavni kada se Cezarovi ljudi bore na ukrajinskom tlu. Međutim, kada su u Rusiji, zapovedništvo se menja i tada Cezar vodi glavnu reč, objašnjava.

Vladimir Putin
Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo / Tanjug/AP
Vladimir Putin

U intervjuu u hotelu u središtu Kijeva Cezar je Politiku izneo svoje dugoročne planove.

- Kada budemo imali dovoljno snaga, oslobodićemo celu rusku regiju. Sastavićemo vladu. Mobilisaćemo narod. Mi ćemo ih trenirati. Pobuna će rasti, a mi ćemo ići u druge regije dok ne umarširamo u Moskvu - kaže.

- Mi nismo Prigožin - dodaje, misleći na pobunu vođe Vagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina protiv Kremlja prošlog juna.

- Nismo avanturisti. Mi smo politički vojnici. Jasno razumemo svoje ciljeve. Korak po korak dolazićemo do pobede. Neće to biti skoro, kao ove godine. Možda neće biti sledeće godine. Ali, to je samo pitanje vremena - uveren je.

Cezar priznaje krajnje desne korene njegove vojno-političke borbe i otvoreno priznaje da se pre 15 godina pridružio belačkom supremacističkom Ruskom imperijalnom pokretu, koji su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom. Ali, Cezar tvrdi da je to učinio kako bi dobio vojnu obuku i usavršio svoje veštine.

Prema njegovim rečima, koreni njegove grupe sežu u mart 2022, nekoliko nedelja nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ligu je tada osnovalo nekoliko desetina oficira i vojnika koji su bili u invazijskim snagama, ali su odlučili da prebegnu pre nego što su ispalili metak, tvrdi on.

- Sada je drugačije na prvoj liniji: ako želite da prebegnete ili se predate, vrlo je opasno. Tu su minska polja, dronovi, artiljerijska granatiranja, vrlo je riskantno. Prve linije bile su mnogo fluidnije pre dve godine - kaže on.

Nije da Liga uzima vojne prebege koji su se borili u Ukrajini.

- Ne želimo ih u našoj jedinici jer su možda ubijali Ukrajince. Uprkos opasnostima, neki nam Rusi ipak dolaze preko granice iz Rusije. Neki od naših regruta su Rusi koji su živeli ovde u Ukrajini, a neki su Rusi koji su živeli u Evropi i Americi - objašnjava.

"Biće sve više upada"

Ali, Liga se sve više usredsređuje na Rusiju, a ne samo na velike upade koji su bili vrlo popularni.

- Od juna stalno izvodimo upade. Jedan ili dva voda ući će i ubiti nekoliko ruskih vojnika, uništiti vozila, oštetiti kasarne i onda otići. Puno je malih operacija koje ne ističemo - rekao je.

Njihova najveća frustracija je mirna ruska opozicija. Cezar insistira da je nenasilna opozicija neefikasna protiv totalitarnog režima.

- Nema šanse - kaže on. On se žali da mnoge grupe u egzilu "ne žele da sarađuju sa nama niti da nas podržavaju".

On ističe da je jedini način da se Rusija oslobodi Putina put kojim je krenula Liga.

- U poslednjem velikom napadu ubili smo oko 700 ruskih vojnika i ranili još 1.300. Uništili smo deset tenkova, oko 30 oklopnih vozila i 30 haubica. Naši gubici su bili veoma mali. Bio je to veliki vojni rezultat i imao je veliki politički i propagandni efekat jer je pokazao da Putin nema kontrolu - kaže on i poziva sve Ruse da im se pridruže i krenu u rat protiv vlasti.

(Jutarnji list, Politiko)