Najnovije vesti
Vesti Svet
Analiza BBC-ja pokazala je da je broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini premašio 50.000

KONAČNO OTKRIVENA BROJKA KOJU PUTIN KRIJE Broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini premašio 50.000

Analiza BBC-ja pokazala je da je broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini premašio 50.000. Tokom druge godine rata broj mrtvih je bio gotovo 25% veći nego u prvoj. Ruski BBC, nezavisna medijska grupa Mediazona i volonteri broje smrtne slučajeve od februara 2022. Prema nalazima, u drugoj godini sukoba je ubijeno više od 27.300 ruskih vojnika, što pokazuje da je osvajanje teritorija imalo veliku cenu u ljudskim životima. Rusija je odbila da komentariše nalaze izveštaja iz Ukrajine.

Ruska vojska puca na ukrajinske položaje na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini 8. avgusta 2023. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / Tanjug/AP
Ruska vojska puca na ukrajinske položaje na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini 8. avgusta 2023.

Često se prilikom opisivanja ruskih osvajanja koristio termin "mašina za mlevenje mesa" koji opisuje nemilosrdno žrtvovanje vojnih snaga kako bi se iscrpila ukrajinska vojska. Brojka od 50.000 osam je puta veća od jedinog ruskog javnog službenog izveštaja o broju smrtnih slučajeva, koje je Moskva objavila u septembru 2022.

Stvarni broj mrtvih Rusa je verovatno mnogo veći

Međutim, stvarni broj mrtvih Rusa je verovatno mnogo veći. Analiza Bi-Bi-Sija ne uključuje broj ubijenih pripadnika milicije u oblastima Donjecka i Luganska pod okupacijom Rusije. Kada bi se ove brojke dodale, broj mrtvih bi bio još veći.

Što se tiče ukrajinskih gubitaka, predsednik Volodimir Zelenski je u februaru ove godine rekao da je ubijeno 31.000 ukrajinskih vojnika – ali procene, zasnovane na američkim obaveštajnim podacima, ukazuju na veće gubitke.

Taktika "mlevenja mesa"

Ruska vojska je pretrpela nagli porast broja poginulih u januaru 2023. godine, kada je započela ofanzivu u regionu Donjecka. Institut za proučavanje rata (ISV) navodi da su Rusi koristili neefikasne frontalne napade u vidu „ljudskih talasa” tokom bitke za grad Vuhledar.

„Zbog zahtevnog terena, nedostatka borbene moći i neuspeha da se iznenade ukrajinske snage, bilo je malih dobitaka i velikih gubitaka“, kaže ISV. Još jedan značajan skok u broju poginulih zabeležen je u proleće 2023. godine, tokom bitke kod Bahmuta, kada je Vagnerova plaćenička grupa pomagala u zauzimanju grada.

Vagnerov vođa Jevgenij Prigožin je tada procenio da je izgubio 22.000 boraca. Kada su ruske snage prošle jeseni pokrenule kampanju na Avdijevku, takođe je došlo do još jednog porasta broja poginulih vojnika.

Prebrojavanje grobova

Volonteri koji sarađuju s BBC-jem i Mediazonom od početka rata broje nove vojne grobove na 70 groblja širom Rusije.

Satelitski snimci pokazuju da su vlasti od početka sukoba znatno proširile područja na kojima su smeštena groblja. BBC procenjuje da najmanje dvojica od petorice mrtvih ruskih boraca nisu imala nikakve veze s vojskom pre ruske invazije na Ukrajinu.

Naime, Rusija je 2022, na početku sukoba, mogla da koristi svoje profesionalne trupe za izvođenje komplikovanih vojnih operacija, no mnogi profesionalni vojnici su uskoro ranjeni ili su poginuli te su ih vlasti zamenile ljudima s malo obuke ili vojnog iskustva - kao što su dobrovoljci, civili i zarobljenici.

(Index.hr, BBC)