Vesti

0

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala prijem Kosova, sa 131 glasom 'za' i 29 'protiv'

Izvor: Beta, N1

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala prijem Kosova, sa 131 glasom 'za' i 29 'protiv'

Izvor: Unsplash / Christian Lue

Debata o predlogu prijema Kosova u Savet Evrope počela je u parlamentarnoj skupština Saveta Evrope u Strazburu.

Za učešće u debati prijavljeno je 65 poslanika, a podneto je 15 amandmana na tekst predloga za prijem.

Pre plenarne sednice Politički komitet PSSE odbio je sve amandmane srpske i italijanske delegacije kojima je pokušao da se tekst predloga ublaži i da se odluka o prijemu Kosova odloži dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje Zajednice srpskih opština bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne „post-pristupna obaveza“, kako stoji u preporuci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će zahtev Kosova danas proći glasanje u PSSE ali da će se glavna bitka voditi 16. maja kada će o tome odlučivati Savet ministara. On je naveo da bi zbog angažovanja Francuske ova tačka mogla da bude sklonjena sa dnevnog reda, odnosno da se odloži odlučivanje.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je mali prostor da Beograd spreči ulazak Kosova u Savet Evrope (SE), ali da su na strani Srbije istina i pravda.

„Hvala onima koji su rekli da je tako nešto urušavanje kredibiliteta te organizacije. Ako se to progura, SE više ništa neće značiti“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, povodom amandmana italijanske delegacije i člana mađarske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE da se članstvo Kosova uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština.

Ona ja istakla da je SE stvoren kako bi se štitila ljudska prava i istakla da Priština stalno ta prava krši Srbima.

„I kad bi bilo nezavisno, a nikada neće, Kosovo zbog toga ne bi moglo da bude primljeno u SE“, navela je Brnabić, konstatujući da su veliki istovremeno i moćni pa im se sve može, misleći na glavne zagovornike da Kosovo uđe u tu organizaciju.

Član Republičke izborne komisije (RIK) ispred Stranke slobode i pravde Vladimir Petrović izjavio je danas da evropska praksa ne poznaje slučaj da je jedna država tokom izborne kampanje uopšte pokušala da izvrši promenu izbornih uslova u obimu u kom je to potrebno učiniti u Srbiji.

Petrović, koji je prisustvovao sednici Monitoring komiteta Saveta Evrope u Strazburu, rekao je da Venecijanska komisija dozvoljava određene izuzetke.

"Venecijanska komisija dozvoljava određene izuzetke kada se izborno zakonodavstvo može menjati i tokom izborne kampanje, ali to su isključivo situacije kada se u pravnom okviru vrše tehničke izmene koje imaju široku političku podršku i u interesu su svih učesnika na izborima", rekao je Petrović i dodao da i sa tim "izuzetkom od pravila", evropska praksa, ovo što predlaže predsednica srpskog parlamenta Ana Brnabić, do sada nije videla.

Prema njegovim rečima, sve je to "naravno fasada implementacije kreirana na način koji vladajućoj stranci treba da omogući da izbegne suštinsku implementaciju i da se, pozivajući se na zakonske rokove, sakrije od odgovornosti za neispunjenje preporuka".

Petrović je rekao da je predstavnik Francuske jasno izrazio zabrinutost u pogledu 2. juna kao datuma za održavanje beogradskih izbora, do koga svakako nije moguće ništa bitno promeniti u pogledu izbornih uslova, dok je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je pratila izbore u Srbiji, Stefan Šenah, primetio da promene koje su dosad učinjene na primeni preporuka ODIHR-a prosto nisu dovoljne.

Pred poslanicima je Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope. Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojanis (Bakoyannis) usvojio je 27. marta Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.

Ona je danas u obraćanju ponovila ukratko sadržaj dokumenta.

Pjero Fasino (Piero Fassino) iz Italije rekao je da se prava srpske manjine mogu bolje zaštititi ukoliko Kosovo bude deo Saveta Evrope, a govoreći o ZSO, je rekao da strahuje da će to telo ličiti na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH).

Grčki poslanik Aleksis Cipras takođe je rekao da podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Nemački zastupnik Frank Švabe (Schwabe) pohvalio je izveštaj o Kosovu i pozvao da "toj zemlji bude omogućeno članstvo", dok je Žolt Nemer (Zsolt Nemeth) iz Mađarske, kao predstavnik Evropske konzervativne stranke, rekao je da je protiv predstavljenog izveštaja.

Julijan Bulai, poslanik iz Rumunije, zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, rekao je da podržava članstvo Kosova i da očekuje da ta "zemlja ispuni obaveze koje proizlaze iz članstva".

"Naša borba nije za države, već za prava pojedinaca. Branimo prava pojedinaca, a ne država i etničkih grupa. Kosovo je spremno i zaslužuje da bude primljeno u Savet Evrope, ali mora da osigura odgovarajuću zaštitu srpske zajednice", rekao je Bulai.

Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanika, dok je 29 glasalo protiv.

Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.

Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Saveta Evrope koji će zasedati sredinom maja.

Biljana Pantić Pilja iz Srbije (Srpska napredna stranka) kritikovala je predstavljeni izveštaj, rekavši da ne može biti zanemareno pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Ukoliko dozvolite da Kosovo uđe u Savet Evrope, a da se ne uspostavi ZSO, onda ona nikada neće biti uspostavljena", rekla je.

Protiv članstva Kosova u Savetu Evropa izjasnila se i crnogorska zastupnica Maja Vukićević, inače članica proruske Demokratske narodne partije.

Posle rasprave, sledi glasanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR