Vučić najavio da će Srbija postati nestalna članica SB UN: "Plašenje inostrane mečke rešetom"

Potencijalna kandidatura Srbije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN bila bi zakasnela reakcija na očigledno pogrešnu procenu u vezi sa podrškom koju smo ranije dali Albaniji za to mesto.
Vučić najavio da će Srbija postati nestalna članica SB UN: "Plašenje inostrane mečke rešetom"
Foto: Beta/AP
Tako za Danas ocenjuje karijerni diplomata Mihajlo Brkić komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da će u slučaju da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Srbija istog dana kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.
 
"Istovremeno, najava moguće promene strateškog kursa naše spoljne politike deluje kao plašenje neke inostrane 'mečke' rešetom. Nema od toga ništa", kaže Brkić.
Brkić objašnjava da je poteze vlasti u spoljnoj politici odlično jednom rečenicom objasnio analitičar Milivoje Mihajlović koji je u autorskom tekstu za portal "Kossev" ocenio da "Beograd tumara po ćorsokacima spinovanja za internu upotrebu".
 
"Nema se toj konstataciji šta dodati ni oduzeti", smatra Brkić.
Diplomata Milovan Božinović smatra da je ova Vučićeva najava promene spoljne politike, kao i mnogo toga drugog kod nas, potez van standarda spoljnopolitičke aktivnosti država stabilnog unutrašnjeg poretka i definisanih - dugoročnih i kratkoročnih - ciljeva. 
 
Kako kaže, spoljna politika jedne države niti nastaje niti se menja jednim potezom, nego je postupno taloženje iskustava i procena šta nam je činiti u kriznim situacijama kao što je današnja.
 
"Ima ozbiljnih razloga da se veruje da su dva izazova pred kojima se nalazimo - rezolucija o Srebrenici u OUN i prijem Kosova u Savet Evrope - sinhronizovane akcije radi pritiska na Srbiju, pri čemu se ne može i ne sme prevideti da svaka ima i nekakvu političku ili proceduralnu senku. Tu smo kod našeg glavnog problema: zadatak je vlade - u stvari nekoliko prethodnih vlada - da pažljivo prati u kom pravcu se ova zaostavština nakon raspada SFRJ razvija i pripremi se za scenario koji nam je priređen. Sve to nije bio slučaj, nego smo danas besni, prepuni gneva, 'okrećemo list' i pretimo bez izgleda da to nekog uznemiri", ističe Božinović.
 
Ova nevolja, kako kaže, u kojoj smo se svi našli, i za koju nema lakog rešenja, suočava nas sa političkom arogancijom koja izgleda da nam je konstitutivna, a nanela nam je mnogo štete.
 
"Njena je matrica da na početku nekog problema mislite da ste mnogo jači i da možete nametati drugima rešenja, da bi onda, prekasno, nastupilo otrežnjenje i prihvatanje u iznudici goreg ishoda. Danas je Ahtisarijev plan temelj prava srpske zajednice na Kosovu, a da smo sarađivali sa Ahtisarijem dobili bi i danas imali sigurno više. Propušteno je mnogo prilika da se o Srebrenici, pa i o ovoj rezoluciji, razgovara smirenje i bez apriornog odbacivanja, a procenjujem i da je oko Saveta Evrope bilo prostora za bolji krajnji rezultat, ali nas je u oba slučaja osujetio jedan fatalni gubitnički maksimalizam", napominje sagovornik lista Danas.
 
Komentarišući najavu predsednika Srbije o kandidovanju zemlje za nestalnu članicu SB, diplomata Srećko Đukić kaže da nije trenutak za pokretanje jedne takve inicijative.
 
"Treba pustiti da se stvari malo 'ohlade'. U diplomatiji se ne smeju vući ishitreni i nervozni potezi. Mi smo imali čitave godine kada smo mogli da se kandidujemo za nestalnu članicu SB OUN, pa to nismo učinili, a sve zemlje Zapadnog Balkana bile su bar jedanput. Uopšte, mestu i ulozi Srbije u globalnim organizacijama nije posvećivana pažnja", napominje Đukić.
Prema njegovim rečima, Srbija nema istaknute svoje predstavnike u sistemu OUN i drugih organizacija kao, na primer, naši susedi. Sve su to relevantna diplomatska merila položaja Srbije u međunarodnim odnosima.
 
"Postoji pravilo da svakom diplomatskom potezu treba pažljivo pristupiti, tako što se sondira teren u međunarodnim organizacijama, vodećim zemaljama i u nizu drugih država. To je potrebno učiniti da se ne doživi nepotreban spoljnopolitički poraz i promašaj. Spoljna politika mora voditi računa o kredibilitetu zemlje i njenoj politici kao pouzdanog partnera u međunarodnim poslovima", primećuje Đukić.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • Za E

    16.04.2024 13:53
    Nije
    On ni moralan ni odgovoran, zato ništa od ostavke
    iako je jako loš političar
    Zato se i okružuje nesposobnim ljudima, da bi se on osećao moćno
    Nije teško biti bolji od npr. Grčića
  • Koja

    16.04.2024 12:53
    Lepo
    Je ßto će Vučko po običaju pobediti !
  • Fruškogorac

    16.04.2024 11:13
    Ovo nije ništa !
    Srbija mora da izađe iz SE i da izbaci EU posrednika iz dijaloga i pregovore vrati u SB UN u prisustvu Kine i Rusije.
    Republika Srpska mora da proglasi nezavisnost posle ovoga glasanja u UN.
    A Srbija i RS da što pre traže članstvo u BRICS i ODKB i time je Kosovo postalo deo BRICS-a i ODKB-a i odbranjeno je.
    I naravno tražiti od Rusije vojnu zaštitu nuklearnim oružijem kao Sirija dok se sve ovo ne obavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.