Svet

0

Grupa stručnjaka u Nemačkoj kaže da treba dekriminalizovati abortus tokom prvih 12 nedelja trudnoće

Izvor: Beta

Grupa stručnjaka u Nemačkoj kaže da treba dekriminalizovati abortus tokom prvih 12 nedelja trudnoće

Izvor: Pixabay

Nezavisna ekspertska komisija preporučila je danas da abortus u Nemačkoj više ne potpada pod krivični zakon i da bude legalan tokom prvih 12 nedelja trudnoće.

Komisija je rekla da bi za srednju fazu trudnoće trebalo da zakonodavci odluče da li i koliko dugo abortus treba da bude legalan, dok u poslednjem tromesečju abortuse ne bi trebalo dozvoliti osim ako ne postoji medicinski razlog.

Po zakonu u Nemačkoj, abortus je nelegalan, ali se ne kažnjava ukoliko žena prođe kroz obavezno savetovanje i trodnevni period čekanja pre tog zahvata.

Zbog toga što je taj zakon resetriktivniji u odnosu na zakone susednih država, žene iz Nemačke putuju u Holandiju i druge susedne zemlje na abortus, posebno tokom kasnijih faza trudnoće kada je to u Nemačkoj potpuno zabranjeno.

Mnoge žene koje su imale abortus u Nemačkoj, opisale su obavezno savetovanje kao ponižavajuće, dok su druge rekle da im je pomoglo u donošenju odluka.

Stručnjaci su ukazali i na to da je poslednjih godina u Nemačkoj opao broj lekara koji su spremni da izvrše abortus i da je ženama sve teže da ih nađu.

Oko 10 odsto nemačkih lekara koji obavljaju abortuse je suočeno s krivičnim prijavama iako se ono skoro nikada ne sprovedu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR