Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Albert Nađ i Igor Duljaj ( Srdjan Stevanovic/Starsport.rs)
i

Albert Nađ i Igor Duljaj ( Srdjan Stevanovic/Starsport.rs)

Duljaja menja čovek kom je derbi pitanje života i smrti: Istorija mu burna, a sad ga čeka najnezahvalniji zadatak u karijeri

Miloš Simanović - Vest objavljena: 09:14 - 15.04.2024

Teško da je Partizan mogao da ima lošiju uvertiru za Večiti derbi od poraza na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2). Pored rezultata koji ga je udaljio od Crvene zvezde na sedam bodova zaostatka, pred odlazak u komšiluk povredio se junak poslednjeg derbija Aleksandar Jovanović, a trener Igor Duljaj zaradio suspenziju i neće ga biti na klupi.

Jasno, iz svega toga nije preterivanje konstatovati da crno-belima dolazak na Marakani stiže u trenutku koji sigurno ne bi birali. Ostaje da se vidi šta će biti sa Jovanovićem, takođe dugo povredu vuče prvi stelac Mateus Saldanja, a ostali su i bez preko potrebne Duljajeve energije.

Da, tačno je da će Duljaj spremati utakmicu cele nedelje, ali je izlišno naglasiti da je fudbal nepredvidiv i da svašta može da se preokrene i desi u momentu, pa je tako trenerska uloga krucijalna.

Zato će se na velikom ispitu naći Duljajev pomoćnik Albert Nađ, čovek bez značajnijeg trenerskog iskustva, ali velikog što se tiče sudara sa najvećim rivalom u igrčkoj karijeri.

Nađ slomio ruku Basti, pokazao srednji prst "severu": Nije mi bitna plata, već...

Dušan Basta i Albert Nađ u čuvenom duelu (Pedja Milosavljevic/Starsport)
Dušan Basta i Albert Nađ u čuvenom duelu (Pedja Milosavljevic/Starsport)

Poznato je da su Večite derbije odlučivali mali heroji, oni sa najvećom željom i motivacijom, spremni da "poginu" na terenu i odrade prljav posao, a upravo je takav bio Nađ.

Beskompromisni borac iz Zemuna je bio igrač koji se nije štedeo ni u malim mečevima, a kamoli u najvećoj srpskog fudbala, satkan od viška energije, koliko god čudno zvučalo. Često nije znao da bira sredstva sve zarad uspeha ekipe, nekad i preko dozvoljene granice, što je legitimno u smislu ako prođe – prođe.

Večiti derbi nije najveća utamica u srpskom fudbalu, već na celom svetu. Osećaj da je igraš je neverovatan. Nisu mi bile bitne ni plata, ni premije, samo ljubav prema klubu da odigram što bolje

Albert Nađ za Sportski žurnal.

Albert Nađ i Nikola Žigić (Starsport/Peđa Milosavljević)
Albert Nađ i Nikola Žigić (Starsport/Peđa Milosavljević)

Logično, iz tog razloga je bio omiljen među Grobarima, dok su ga Delije "mrzele", posebno posle jednog derbija kada je prilikom jednog duela slomio ruku tadašnjem kapitenu Zvezde Dušanu Basti.

Takođe, pamti se njegov gol u 103. derbiju kada je golom odlučio pobednika na Marakani, a proslavio ga tako što je otišao na "sever" i pokazao srednji prst.

Posle rođenja deteta, najlepši osećaj u životu bio mi je kada sam zatresao mrežu večito rivalu. Postigao sam ga ispod severne tribine. Ne bih se bolje osećao da sam osvojio Svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre

Albert Nađ, član Partizana od 1992. do 1996. i od 2002. do 2007.

Čak 28 puta, broj koji je nosio u Partizanu bio je učesnik derbija protiv Crvene zvezde, ali će sada debitovati kao glavni trener i to je situacija koja je znatno drugačija nego kada se "sporedni učesnik".

Trenersko iskustvo Nađa: Nema šta da izgubi na Marakani

Albert Nađ ( Srdjan Stevanovic/Starsport.rs)
Albert Nađ ( Srdjan Stevanovic/Starsport.rs)

Nađ je samo dva puta bio samostalno trener, ukupno tri godine u to u nižim ligama. Vodio je Rakovicu i Partizanovu filijalu Teleoptik, što je minorno u odnosu na ono što ga čeka predstojeće subote.

Dugo se tražio posle igračke karijere kojim putem da krene, u Humskoj je bio na raznim funkcijama od sportskog kordinatora i direktora, da bi istu ulogu imao u Rakovici pre trenerske.

U Partizan se vratio 2019. godine da bude pomoćnik Savu Miloševiću, samo tri meseca je proveo na tom mestu jer su mu u klubu namenili da preuzme Teleoptik posle Žarka Lazetića.

Albert Nađ (Foto: Starsport/Srđan Stevanović)
Albert Nađ (Foto: Starsport/Srđan Stevanović)

Tu ulogu je obavljao do 2022. godine kada je na poziv Duljaja došao da mu asistira u stručnom štabu. Sada će i da ga privremeno zameni, kako je Duljaj obelodanio posle meča na Brdu.

Kvalifikacije, odnosno PRO licencu ima, iskustvo nema. Isto kao što smo sigurni ni strah pred odlazak u komšiluk. Međutim, ovo će mu biti ubedljivo najveći trenerski izazov otkad se prekomandovao u tu profesiju.

Čini se da više može da dobije nego da izgubi, posebno zbog minus sedam u odnosu na Crvenu zvezdu.

Pročitajte još

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Novak Đoković. Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
18 01
Novak Đoković

18:01 - 28.04.2024

video Zabrinuti Novak stigao u Urgentni centar zbog oca Srđana

Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je u Urgentni centar, kako bi bio uz oca Srđana, koji je doživeo povredu ramena posle pada. Do peha je došlo dok je Srđan hranio ptice i tom prilikom je pao sa stolice kada je i zadobio prelom nadlaktične kosti, a lekari su odlučili da još neko vreme ostane na pregledima.

Sara Ćirković osvojila zlato na Evropskom prvenstvu (Foto: Sportal/Aleksandar Dimitrijević)
12 25
Boks

12:25 - 28.04.2024

video Ovo je najopasnija devojčica u Srbiji i Evropi

Sa 15 godina Sara Ćirković je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu za juniorke, sa 16 srebro na Evropskom prvenstvu za omladinke, a 17 je imala kada je postala šampionka Evrope u tom uzrastu, a i šampionka sveta. Onda je postala punoletna i kao mlađa seniorka postala šampionka Evrope, a onda sa 19 postala seniorska prvakinja Evrope. Najbolja bokserka "starog kontinenta", devojčica sa vatrometom u rukavicama.

Holandski teniser Talon Grikspor (Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia)
22 33
Tenis

22:33 - 28.04.2024

video Šok u Madridu, 11. nosilac ispao posle trilera

Holandski teniser Talon Grikspor plasirao se u osminu finala mastersa u Madridu, pošto je posle tri seta savladao Danca Holgera Runea, 11. nosioca turnira u prestonici Španije (6:4, 4:6, 6:3).

Elena Ribakina na mastersu u Madridu (Foto: Oscar J. Barroso / Zuma Press / Profimedia)
22 30
Tenis

22:30 - 28.04.2024

video Ribakina silovito do trećeg kola Madrida

Kazahstanska teniserka Elena Ribakina izborila je plasman u treću rundu mastersa u Madridu, pošto je savladala Egipćanku Majar Šerif sa 2:0, po setovima 6:1, 6:4.

Aleksandar Ćirković, Detalj sa meča FK Partizan – FK TSC. Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
21 23
Superliga

21:23 - 28.04.2024

video Jovanović matirao prezimenjaka i nokautirao Partizan

TSC ponovo vodi, strelac je Saša Jovanović! Ćirković, Pantović i Đakovac su učestvovali u akciji koju je završio rezervista, samo nekoliko minuta po ulasku u igru. Iako među najnižima na terenu, glavom je zatresao mrežu.

Bibars Natho Leonard Ovusu, Detalj sa meča FK Partizan – FK TSC. Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
20 20
Superliga

20:20 - 28.04.2024

video Golčina Natha iz slobodnjaka

Partizan poravnava rezultat fantastičnim golom Bibarsa Natha iz slobodnog udarca. Dobili su crno-beli slobodnjak na nekih 17 metara, loptu je namestio Izraelac i majstorski pogodio preko zida pored nepomičnog Veljka Ilića.

Aleksandar Ćirković Ifet Đakovac Nemanja Stojić, Detalj sa meča FK Partizan – FK TSC. Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
20 13
Superliga

20:13 - 28.04.2024

video Ćirković opet utišao Humsku

TSC dolazi do prednosti golom Aleksandra Ćirkovića. Po desnoj strani je prelako prošao Pantović pored Antića i poslao povratnu na sedam metara, gde je usamljeni Ćirković rutinski pogodio mrežu.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Jovan Nikolić (Foto: BSS)
20 52
Boks

20:52 - 28.04.2024

Gotovo je Evropsko prvenstvo, ništa više neće biti isto u srpskom boksu! Zlato Nikolića, srebra Simića i Veletića za kraj - i još 17 medalja

Srbija je osvojila tri zlatne medalje u ženskoj konkurenciji i jednu u muškoj na Evropskom prvenstvu u Beogradu koje menja istoriju srpskog i evropskog boksa. Prvo objedinjeno kontinentalno prvenstvo za muškarce i žene, a i rekordno sa osvojenih 20 medalja naših predstavnika. Poslednjeg dana u muškim finalima je zlato osvojio Jovan Nikolić, a srebrna odličja Rastko Simić i Dušan Veletić.