Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Ćabi Alonso (Foto: Ina Fassbender / AFP / Profimedia)
i

Ćabi Alonso (Foto: Ina Fassbender / AFP / Profimedia)

Bojan Marinković - Vest objavljena: 19:48 - 14.04.2024

April, 14. dan ovog meseca. Godina 2024. Taj datum biće zlatnim slovima zapisan u istoriju Bajera iz Leverkuzena. Tog dana, popularni Farmaceuti prvi put u svojoj, uskoro će 120 godina dugoj istoriji postali su prvaci Nemačke.

Dugo, neko bi rekao i predugo, čekao je klub osnovan davne 1904. od strane radnika čuvene farmaceutske kompanije Bajer kako bi se okitio lovorikama namenjenim najboljima u državi.

Mnogi su verovali da do toga nikada neće doći. Toliko puta je Bajer ostao pred vratima raja i nije uspeo da načini završni korak (u pet navrata bio vicešampion Nemačke, tri puta gubio u finalu kupa, po jednom u finalu superkupa i Lige šampiona) da su mu neki domišljati ljudi, koji uspešno barataju rečima, nadenuli nimalo prijatan nadimak „Neverkuzen“.

A onda se dogodila ova sezona. Generacija predvođena čudotvorcem Ćabijem Alonsom začepila je usta svim „nevernim tomama“ i naterala ih da iskolače oči, gledajući u neverici kako pred njom padaju redom svi. I to na sva tri fronta.

Detalj sa meča Bajer Leverkuzen - Majnc (Foto: TEAM2sportphoto / imago sportfotodienst / Profimedia)
Detalj sa meča Bajer Leverkuzen - Majnc (Foto: TEAM2sportphoto / imago sportfotodienst / Profimedia)

Od nedodirljivog vladara Bajerna, koji punih 11 godina predstavlja strah i trepet u Nemačkoj, preko poslednjeg šampiona van Alijanc arene Borusije Dortmund, pa sve do kontinentalnih protivnika zaključno sa Vest Hemom, poslednjom žrtvom u četvrtfinalu Lige Evrope.

Čekanju je došao kraj! Bajer je dominantno, pet kola pre kraja Bundeslige, overio titulu. I to na način kakav se nije mogao ni naslutiti - bez izgubljene utakmice!

Niko nikad kao oni

Bajer Leverkuzen (Photo: Roberto Pfeil / AFP / Profimedia)
Bajer Leverkuzen (Photo: Roberto Pfeil / AFP / Profimedia)

Brojne rekorde je srušila Ćabijeva ekipa. Jedan se posebno izdvaja: 43 uzastopne utakmice bez poraza u svim takmičenjima! Da, dobro ste čuli.

Farmaceuti su apsolutni rekorderi u tom parametru kada je reč o nemačkim klubovima, a sada su izjednačili i evropski rekord, koji je više od deset godina u vlasništvu Juventusa.

Slavlje fudbalera Bajer Leverkuzena (Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia)
Slavlje fudbalera Bajer Leverkuzena (Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia)

Nema bitke iz koje je Bajer ove sezone izašao pognute glave. Ni u jednom takmičenju. Poslednji put je poražen na zatvaranju prošlosezonske Bundeslige od Bohuma (0:3).

Od tada se nižu isključivo pobede (38) i po koji remi (pet). Ništa manje od toga.

Cilj je tripleta

Alonso je „Neverkuzen“ preko noći - preuzeo je tim oktobra 2022. godine - pretvorio u mašinu koja melje. I koja se sigurno neće zaustaviti samo na tituli u Bundesligi.

Prvi cilj, onaj najveći je ostvaren. Još dva su pred Farmaceutima. Čeka ih finale Kupa Nemačke protiv drugoligaša Kajzerslaurtena, apsolutni su favoriti i potrebno je čudo da ne pobede i osvoje duplu krunu.

Ono što nije uspela legendarna generacija sa Batom, Lusiom, Balakom, Ze Robertom i Berbatovim, jesu Grimaldo, Frimpong, Džaka, Virc, Šik i Bonifejs i društvo.

Bajer Leverkuzen
Bajer Leverkuzen

Na Baj areni se, međutim, sanjaju još veći snovi. A oni nose samo jedno ime - tripleta!

Posle pobede protiv Vest Hema kod kuće (2:0), Bajer je jednim korakom zakoračio u polufinale Lige Evrope. Dva stepenika ga dele do trofeja i u tom takmičenju, gde je najbolji bio i 1988. godine.

S obzirom na to da je najveći favorit Liverpul pred eliminacijom u četvrtfinalu, usled poraza na Enfildu od Atalante u prvoj utakmici (0:3), Leverkuzenu se čisti staza i ka trećem peharu.

Ni Roma ili Milan, a posebno ne Benfika/Marsej ili Atalanta, ne deluju kao protivnici kadri da zaustave zahuktale Nemce.

Fudbalski pijedestal više od jednog veka čeka Farmaceute. Sada su konačno tu. Da zauvek zatvore priču o „Neverkuzenu“.

Pročitajte i:

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Detalj sa meča FK Napredak - FK Crvena zvezda/Foto:  FK Crvena zvezda
21 40
Crvena zvezda

21:40 - 16.05.2024

video Kneževićev ples u Lazarevom gradu: Zvezdina četvorka protiv Napretka, proradio Sremčević

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su večeras Napredak u Kruševcu rezultatom 4:0, u šestom kolu plej-ofa Superlige Srbije. Golove za goste postigli su Nikola Knežević u osmom, Aleksandar Katai u prvom minutu nadoknade prvog dela, kao i Uroš Sremčević u 42. i 68. minutu. Zvezda je odavno osvojila sedmu uzastopnu titulu, ovom pobedom je došla do 93 boda, Napredak je na osmom mestu sa 40 bodova.

Ćabi Alonso, Detalj sa meča Roma - Bajer Leverkuzen (Foto: Gennaro Masi/LiveMedia / ipa-age / IPA / Profimedia)
14 17
Fudbal

14:17 - 16.05.2024

video Alonso: Želim da nam ovo bude istorijska sezona

Nedelju dana uoči finala Lige Evrope, glavni trener Bajera iz Leverkuzena, Ćabi Alonso, bio je raspoložen kada je razgovarao sa medijima u sredu otkrivši koji im je glavni cilj ove sezone.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Nikolas Jari. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / Profimedia
22 40
Tenis

22:40 - 16.05.2024

Šok u Rimu: Čileanac izbacio Cicipasa

Čileanski teniser Nikolas Jari plasirao se u polufinale mastersa u Rimu, pošto je u četvrtfinalu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa rezultatom 3:6, 7:5, 6:4.