14. april  2024. 08.23  →  23.07 | Izvor: Tanjug, FoNet

Posle noći iranske odmazde - zatišje; Saveznici Izraela osuđuju napad, ali zovu na uzdržanost

TEHERAN, TEL AVIV -

Iran je lansirao nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 odsto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta. Iran je proglasio kraj operacije, a Izrael poručuje da nije još sve završeno. Međunarodna zajednica osuđuje napad i poziva na smirivanje tenzija. Za posle podne zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN, a ratni kabinet u Jerusalimu razmotriće eventualni odgovor.

iran,raketa,izrael

23.05 - Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je večeras da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

22.54 - Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje Palestine

Jerusalim će biti u rukama muslimana i ceo muslimanski svet će slaviti oslobođenje Palestine, saopštio je danas iranski vođa ajatolah Ali Hamnei na platformi X.

22.30 - Francuska učestvovala u odbrani Izraela tokom napada Irana

Francuska je sprovela misiju presretanja dronova i raketa tokom sinoćnog napada Irana na Izrael, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sedžurne.

20.11 - Bajden obavestio Netanijahua da SAD neće učestvovati u akciji odmazde prema Iranu

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je premijera Benjamina Netanjahua da SAD neće učestvovati u kontraofanzivi na Iran ako Izrael odluči da uzvrati za masovni napad dronovima i raketama na izraelsku teritoriju preko noći, rekao je zvaničnik Bele kuće, javlja Rojters.

19.27 - Iranski šef diplomatije razgovarao sa Lavrovom: Provokativne akcije mogu pojačati tenzije na Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana Sergej Lavrov i Hosein Amir-Abdolahjan upozorili su danas u telefonskom razgovoru da bi eskalacija situacije i "provokativne akcije" mogli da pojačaju tenzije na Bliskom istoku.

18.40 - Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izraeleom

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

18.27 - Galant: Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana nakon što je njegov masovni napad dronovima i raketama zajednički odbijen, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

18.09 - NATO osudio napad Irana na Izrael, ali poziva na uzdržanost

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.

16.40 - Ganc: Izrael će ispostaviti račun Iranu za napad kada mu to bude odgovaralo

Izrael će ispostaviti račun Iranu kao odgovor na njegov masovni napad raketama i bespilotnim letelicama kada bude pravo vreme, izjavio je danas ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

16.23 - Iranska državna televizija: Izrael nije presreo nijednu od sedam iranskih hipersoničnih raketa

Izrael nije presreo nijednu od sedam iranskih hipersoničnih raketa koje su lansirane tokom sinoćnjeg napada, javio je iranski državni televizijski kanal Press TV.

14.43 - Huti: Napad Irana na Izrael legitiman čin

Jemenski pobunjenički pokret Huti saopštio je danas da je iranski napad na Izrael legitiman čin kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Iran okrivljuje Izrael.

08.37- Izrael otvorio svoj vazdušni prostor nakon noćašnjih iranskih vazdušnih udara

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada sa oko 300 raketa i borbenih dronova, prenose izraelski mediji.

08.47- Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

09.38- Nikolić: Nema povređenih među državljanima Srbije u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je jutros, posle subotnjeg masovnog iranskog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutro mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

10.12- Hamas: Napad Irana na Izrael je njegovo "prirodno pravo i zaslužen odgovor"

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje konzulata u Damasku.

11.10- Ambasada SAD u Izraelu: Smanjila se opasnost od napada dronovima i raketama

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima.

11.20- Italija zakazala sednicu G7 zbog iranskog napada na Izrael

Italija je kao predsedavajuća grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) zakazala sednicu lidera ove organizacije.

12.40- Iranski MIP pozvao na razgovor ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske na razgovor zbog, kako je navelo, neodgovornog stava tih zemalja u vezi sa uzvratnim napadom Irana na Izrael, javila je poluzvanična iranska novinska agencija ILNA, preneo je Rojters.

13.33- Izrael: Iran ispalio 180 dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa

Potrtparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner izjavio je danas da je u sinoćnom napadu Irana na Izrael ispaljeno 180 eksplozivnih dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa.

14.15- Iran: Susedne države obaveštene o napadu na Izrael 72 sata ranije

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

Srodne vesti