Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Novak Đoković i Nenad Zimonjić. Foto: IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia
i

Novak Đoković i Nenad Zimonjić. Foto: IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia

Tri benefita koja Novak Đoković mora da iskoristi iz rada sa Nenadom Zimonjićem

Jelena Medić - Vest objavljena: 07:52 - 14.04.2024

Kada je Novak Đoković raskinuo saradnju sa Goranom Ivaniševićem, mesto "šefa" u Noletovom boksu ostalo je upražnjeno. Nole sledećeg meseca puni 37 godina i pitanje je da li će neko zauzeti mesto Dalmatinca u poslednjoj fazi karijere najboljeg tenisera sveta. Najbliži tom mestu za sada je Nenad Zimonjić.

Pet godina je Novak Đoković sarađivao sa Goranom Ivaniševićem. Zajedno su osvojili devet grend slem titula, a pre dve nedelje ovaj sjajan tandem, jedan od najuspešnijih na Turu, obelodanio je da je raskinuo saradnju.

Nole u maju puni 37 godina i nalazi se u poslednjoj fazi karijere. Iako je pitanje o penziji zabranjeno u timu Srbina, jasno je da neće igrati doveka i da polako ide ka tome kada će se posvetiti poslovima van terena.

Novak Đoković i Goran Ivanišević (Foto: Joly Victor/ABACA / Abaca Press / Profimedia)
Novak Đoković i Goran Ivanišević (Foto: Joly Victor/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Da li je uopšte Novaku potreban trener u ovoj fazi karijere? Odgovor na to pitanje je dao sam Đoković prošlog meseca u Beogradu posle premijere dokumentarnog filma o njegovom teniskom ocu Nikoli Piliću.

- Još nemam jasnu ideju ko bi mogao da bude trener i da li će neko uopšte biti. Imao sam trenere od malih nogu, pokušavam da osetim šta je to što mi treba, bićete blagovremeno obavešteni.

Ipak, i sam Novak je svojim postupkom da trenira sa Nenadom Zimonjićem, bivšim svetskim brojem jedan u dublu i bivšem selektoru Dejvis kup reprezentacije Srbije, podigao prašinu. Sada svi pričaju o tome da je Ziki novi Noletov trener.

Đoković samo u superlativima govori o najiskusnijem u trofejnoj generaciji tenisera koja je Srbiji donela titulu u Dejvis kupu 2010. godine pobedom protiv Francuske u Areni.

- Ziki je dugo moj prijatelj. Znam ga od mladosti, bio mi je selektor u Dejvis kup reprezentaciji. Osvojili smo ATP kup zajedno 2020. i uvek imali dobru komunikaciju. Sviđa mi se kako razmišlja o tenisu, kako promatra moju igru i onu od drugih tenisera. Uvek mi je pomagao, bio kao mentor, stariji brat...Uvek smo imali tu vezu. Bio sam u Beogradu kada sam počeo da treniram na šljaci i pitao ga da li postoji šansa da bude u Monaku, na šta je on pristao. To je bazirano na našoj staroj vezi, pričaćemo opet o tome na kraju turnira. Za sada, bilo je uživanje kao i uvek. Nešto novo i osvežavajuće - istakao je Nole.

Novak Đoković, Nenad Zimonjić FOTO: Profimedia/Felice Calabrò/PA Images
Novak Đoković, Nenad Zimonjić FOTO: Profimedia/Felice Calabrò/PA Images

Ipak, svi koji poznaju Zimonjića, znaju koliki je on teniski znalac. Ziki beli sport drži u malom prstu, vrlo je analitičan, svakom meču pristupa veoma detaljno. Zalazi u svaki detalj kako svoje igre, tako i svojih rivala.

I sam Goran Ivanišević je istakao da je u ovom delu karijere, najbolje i za Noleta da Ziki bude trener koji će voditi glavnu reč u timu najboljeg na svetu.

Ne znam još koliko će Novak igrati, to zavisi od njega, ali mislim da je sada sa njim perfektna osoba u ovom trenutku - Ziki. On je moj veliki prijatelj, mnogo smo toga prošli, volim ga - on je veliki teniski znalac. Ipak, ono što je najvažnije u celoj toj priči jeste da poznaje Novaka. Ne treba Novaku sada neki novi trener, dok ga prvo upozna, ovaj (Novak) bi posle deset dana "poludeo", a taj trener bi se pitao šta se događa. Moja teorija je - Balkanac može svakoga da trenira, ali Balkanca može samo osoba s ovih prostora. Marjan (Vajda) je Slovak, ali tu smo blizu, dok je Boris jako dobro s njim funkcionisao, pošto je teniski vrlo inteligentna osoba. Mnogo mu je pomogao. Čuli smo se Ziki i ja, pričali smo i pre nego što sam saznao da ga je Novak pozvao, mislim da je Ziki perfektan za Novaka. Može mu pomoći i teniski, Novak sve zna, ali možda će mu istu stvar reći na drugačiji način, drugi pristup, što će biti osveženje za Novaka. Ziki poznaje Noletov mentalitet, bili su u Dejvis kup timu zajedno, Ziki je bio i selektor - rekao je popularni Zec.

Novak Đoković (Foto: EPA/Sebastien Nogier)
Novak Đoković (Foto: EPA/Sebastien Nogier)

Razlozi zbog kojih je Zimonjić odličan izbor za Noleta u ovom trenutku su mnogobrojni, ali mi ćemo nabrojiti tri najvažnija.

Đoković će poboljšati igru na mreži

Nenad Zimonjić je bio najbolji dublaš sveta. U karijeri je osvojio 54 titule i za dublaše je, naravno, karakteristična dobra igra na mreži. Ako neko ima "laku" ruku i ako igra odlično na mreži, onda je to Ziki.

Da je već počeo da utiče na Noleta da više izlazi na mrežu vudeku smo i protiv Lorenca Musetija u 3. kolu mastersa u Monte Karlu. U tom duelu, Novak je na mrežu izašao čak 30 puta.

Novak Đoković / Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia
Novak Đoković / Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Nisam imao osećaj da je bilo toliko, ali neophodno je da budem što agresivniji, da koristim svaku kraću loptu za napad. Muzeti odlično igra odbranu i zato je bio plan da mu oduzmem vreme. U prvih osam gemova je bio bolji, ali sa novim lopticama, na 4:3 za njega, meč se okrenuo – podseća Nole da je tada vratio brejk koji je izgubio na početku meča.

Novak Đoković, Nenad Zimonjić FOTO: Profimedia/Felice Calabrò/PA Images
Novak Đoković, Nenad Zimonjić FOTO: Profimedia/Felice Calabrò/PA Images

Sezona na šljaci je izuzetno duga i naporna, pa će biti dobro za Noleta da skraćuje poene koliko god može. Posle toga sledi sezona na travi koja će biti veoma kratka ove godine, gde su izlasci na mrežu takođe vrlo bitni, voleji posebno, pa će biti dobro da Đoković taj udarac dovede do savršenstva. Sa Zikijem u timu, sigurno će to moći.

Uneće smirenost u Novakov tim

Novak Đoković, Nenad Zimonjić, Miljan Amanović FOTO: Profimedia/Felice Calabrò/PA Images
Novak Đoković, Nenad Zimonjić, Miljan Amanović FOTO: Profimedia/Felice Calabrò/PA Images

Svako ko je bar jednom razgovarao sa Zimonjićem ili ga pak slušao dok govori u nekim intervjuima, video je sa koliko smirenosi Ziki priča na različite teme. Kod Zimonjića nema nervoze, nema teških reči, jednostavno, sve rešava vrlo smireno.

Kada Novak počne da se nervira na terenu, treba mu neko ko će da unese smirenost. Ne treba mu neko ko će se nervirati isto kao on, već da u najkraćem mogućem roku unese mir u Đokovićeve redove.

Koučing više nije zabranjen i zato je prava reč zlata vredna. Ivaniševiću je baš i presudila ta promena pravila. Dok nije smeo da daje savete tokom mečeva, sve je bilo OK. Kada je to pravilo promenjeno, ogolila se njegova mana da ne reaguje pravim savetom kada je kriza u igri.

Dobro poznaje Đokovića, zna šta mu je potrebno

Kao što je Ivanišević rekao, Zimonjić dobro poznaje Novaka i zna tačno šta mu je potrebno u određenim momentima. Iako je u dublu postigao svetsku klasu, za njega nema tajni ni u singlu. Uvek zna šta treba da posavetuje, uvek ume to da objasni. Ponekad stručnjaci sve znaju, ali ne umeju da prenesu to znanje. Ponekad mnogo pričaju ali ne znaju mnogo. Zimonjić je sklop obe vrline – i zna i ume da objasni.

Novak Đoković (Foto: EPA/Sebastien Nogier)
Novak Đoković (Foto: EPA/Sebastien Nogier)

Da li će se ova saradnja produžiti i posle Monte Karla, odgovor znaju samo Đoković i Zimonjić, ali bila bi prava šteta da Nole ne iskoristi Zikijevo znanje i iskustvo i da u poslednjoj fazi karijere zablista.

Pogledajte još: Đokoviću prekipelo: Ne zaslužujem ovakav tretman od publike, reagovaću!

Pročitajte još:

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Damir Stančić (Damir Tattoo), FOTO: Sportal
20 00
Fudbal

20:00 - 29.04.2024

video Teška priča #04: Šaranje i crtanje

Damir Stančić, poznatiji kao „Damir Tattoo”, bio je gost četvrte epizode Sportalovog podkasta „Teška priča”. Tokom bogate karijere, Damir je radio sa najvećim zvezdama svetskog fudbala, kako domaćim, tako i stranim. Sve je počelo od Nikole Lazetića, potom je sarađivao sa Matejom Kežmanom, nakon čega sledi put u Tursku i svetla velike pozornice. Crtao je na telima Prosinečkog, Kolarova, Nastasića, Mitrovića, Srne, Savića, Jovetića, ali i Tijaga Alkantare, Felipea Mela i mnogih drugih. Uživajte!

SP u odbojci, foto: ISF
23 46
Odbojka

23:46 - 29.04.2024

video Beograd je bio centar sveta za školsku odbojku: Ovako je izgledao spektakl u Srbiji

Kakvi su spektakli iza nas u školskom sportu. Srpkinje su uzele bronzu. Nedavno smo prikazali spektakularni video sa ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva u odbojci za srednjoškolce. Odigrano je puno mečeva prethodnih nedelju dana. A spektakularno je bilo i na utakmicama za treće i prvo mesto. Radost je odlika školskog sporta.

Tijago Silva (Photo: Paul Terry / imago sportfotodienst / Profimedia)
14 54
Premijer liga

14:54 - 29.04.2024

video Čuveni defanzivac odlazi iz Čelsija

Iskusni braziski defanzivac Tijago Silva odlazi iz Čelsija na kraju sezone. Bivši fudbaler Milana i Pari Sen Žermena oglasio se emotivnim video snimkom i potvrdom da je završio misiju u Londonu.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Luis Rubijales/Foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia
17 07
Međunarodni fudbal

17:07 - 29.04.2024

Udar na Španiju: UEFA i FIFA pokrenule istragu, moguće izbacivanje sa Evropskog prvenstva!

Fudbalski savez Španije se našao u centru pažnje zbog istrage o korupciji, ali i smene predsednika Luisa Rubijalesa, koji je tokom ceremonije na Svetskom prvenstvu za žene poljubio jednu reprezentativku Španije. To je nateralo tamošnju vladu da osnuje odbor koji će nadgledati rad saveza, ali je to dovelo do istrage FIFA i UEFA koje su reagovale zbog eventualnog mešanja politike u sport, a Rubijales je čak bio i uhapšen na aerodromu po povratku s odmora.

16 41
Sportske vesti

16:41 - 29.04.2024

Bravo, devojke! Srpkinje osvojile bronzu na Svetskom prvenstvu za srednjoškolce /FOTO/

Beograd je ponovo bio centar sveta. Ovog puta za srednjoškolce iz 29 država, koji su od 19. do 28. aprila učestvovali na Svetskom prvenstvu u odbojci. U čak osam dvorana igrani su mečevi, a u glavnom gradu Srbije je boravilo oko 1.000 dečaka i devojčica, uz profesore i članove delegacija. Ono što je za nas važno je da u ženskoj konkurenciji, bronzana medalja ostaje u Srbiji.