Svet

0

Kipar obustavio obradu sirijskih molbi za azil zbog velikog priliva migranata

Izvor: Beta

Kipar obustavio obradu sirijskih molbi za azil zbog velikog priliva migranata

Izvor: Beta/AP/Andres Kudacki

Kiparska vlada je danas saopštila da je prekinula sa obradom svih zahteva za azil građana Sirije, jer veliki broj izbeglica iz te ratom razorene zemlje stiže čamcima do Kipra, a najviše iz Libana.

U saopštenju se navodi da je jedan od razloga prekida obrade zahteva za azil i taj što Evropska unija pokušava da proglasi neke delove Sirije za "bezbedne zone", kako bi se omogućile repatrijacije, odnosno povratak izbeglih u te krajeve.

Međutim, agencije UN, grupe za ljudska prava i zapadne vlade tvrde da Sirija još nije bezbedna za repatrijaciju.

Današnja mera dolazi samo nekoliko dana nakon posete kiparskog predsednika Nikosa Hristodulidesa Libanu, gde je tražio od tamošnjih zvaničnika da zaustave polaske čamaca sa nelegalnim migrantima.

U ponedeljak su Hristodulides i libanski premijer Nadžib Mikati pozvali EU da pruži finansijsku podršku kako bi pomogla Libanu da spreči migrante da stignu na Kipar.

Samo nekoliko dana pre svog puta u Liban, kiparski predsednik je rekao da je lično zamolio šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se založi kod libanskih vlasti da ograniče odlaske brodova migranata.

Hristodulides je rekao da bi svaka finansijska pomoć trebalo da bude povezana sa tim koliko efikasno libanske vlasti nadgledaju svoju obalu i sprečavaju odlazak brodova sa migrantima.

Liban, koji se suočava sa teškom ekonomskom krizom od 2019. godine, prema podacima UN pruža utočište za oko 805.000 sirijskih izbeglica, od kojih 90 odsto živi u siromaštvu. Međutim libanski zvaničnici procenjuju da je stvarni broj daleko veći i da zapravo iznosi između 1,5 i dva miliona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR