Vesti

0

Gavrilović: Izbori su obesmišljeni, ali moramo da sačuvamo sećanje na demokratiju

Izvor: N1

Gavrilović: Izbori su obesmišljeni, ali moramo da sačuvamo sećanje na demokratiju

Izvor: N1

Ideja izbora u Srbiji je obesmišljena, a jedini razlog za izlazak na izbore je da sačuvamo sećanje da smo nekad imali demokratiju, izjavio je Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. "Protiv nas se vodi ozbiljna kampanja jer vlast ne može da kontroliše naše monitoringe medija", istakao je on.

Gavrilović je u emisiji Novi dan na N1 rekao da BIRODI nije deo pregovora o izbornim uslovima jer, kako je ocenio, vlast ne može da kontroliše njihove monitoringe medija koji pokazuju da se sistemski krše medijski zakoni.

On je kazao da to jeste diskriminacija i da su se tim povodom obratili Evropskoj komisiji, ODIHR ali i Agencija za sprečavanje korupcije.

„Ovo nije priča o BIRODI, već načinu na koji se ovaj proces radi“, istakao je on navodeći da BIRODI nije „repa bez korena“ već relevantna organizacija čiji se nalazi slažu sa nalazima ODIHR.

Izbori u Srbiji su takvi kakvi jesu jer je, kako kaže Gavrilović, država urušena, a institucije ne rade svoj posao.„Plod manjka države, ne samo manjka demokratije“, naveo je on.

Govoreći o pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Gavrilović je upitao zašto je Aleksandru Vučiću dozvoljeno da bude nosilac liste.

On kaže da je teško govoriti o uslovima kada je vladajuća stranka predala svoje liste, suprotno preporukama ODIHR.

„Ovo je ključan zahtev jer je to stvar legitimiteta i legaliteta“, smatra Zoran Gavrilović.

Kako je ocenio, imamo urušenu državu, autoktatiju i mehanizme za legitimizaciju lične vlasti.

„Smatram da ne treba izaći na izbore. Ideja izbora je ovde obesmišljena. Jedini razlog za izlazak je da sačuvamo sećanje da smo nekad imali demokratiju.

Prema njegovoj oceni, uslovi koji se postavljaju više su vezani za republički nivo.

„Pokušavamo da dobijemo minimum minimalnih uslova. Ovo je ustupak vlasti, pod uslovom da oni prihvate“, smatra Gavrilović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR