12. april  2024. 19.03  →  22.43 | Izvor: Tanjug

Poljska upozorila svoje državljane da ne putuju u Izrael, Palestinu i Liban; Apel Nemcima da napuste Iran

VARŠAVA -

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ne preporučuje svojim državljanima putovanje u Izrael, Palestinu i Liban zbog moguće nagle eskalacije situacije.

Ne može se isključiti da ce doci do nagle eskalacije vojnih operacija, što bi izazvalo značajne poteškoce u napuštanju ove tri zemlje, navodi se u ažuriranim uputstvima o putovanjima koja su danas objavljena, preneo je Rojters.

poljska, zastava

Svaka eskalacija može dovesti do značajnih ograničenja u vazdušnom saobracaju i nemogucnosti prelaska kopnenih graničnih prelaza, upozorava se.

Nemačka upozorila svoje građane da napuste Iran

Nemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u Teheranu sa Izraelom i da bi Nemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja u toj zemlji.

''U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoi rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eksalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama'', saopšteno je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da su posebno ugroženi oni koji poseduju dvojno državljanstvo - nemačko i iransko.

''Nemački državljani su u konkretnom riziku da budu nasumično uhapšeni i saslušani i da budu osuđeni na duge zatvorske kazne'', saopšteno je iz Ministarstva.

Srodne vesti