Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Укључивање ових зачина у исхрану вам може побољшати здравље

Откривамо које противупалне зачине треба додати у скоро сва јела због благодети која они доносе.
Фото: Pixabay/tijanatix

Упала, иако природна реакција организма, може постати хронична и довести до разних здравствених проблема, посебно како старимо.

На срећу, природа нуди низ антиинфламаторних зачина, од којих сваки садржи биоактивна једињења која су истраживана због својих моћних антиинфламаторних својстава.

Укључивање ових зачина у исхрану људи, посебно оних старијих од 40 година, може понудити бројне здравствене бенефиције, потенцијално помоћи у управљању разним стањима.

Ђумбир

Познат по свом препознатљивом укусу и ароматичним квалитетима, ђумбир није само основна намирница у кухињама широм света, већ се може похвалити и изванредним низом здравствених предности, посебно за појединце који желе да се боре против упале и побољшају опште здравље.

Ђумбир садржи једињења као што је гингерол, која су повезана са смањењем упале и побољшаном когнитивном функцијом. Такође има позитиван ефекат на ваш метаболизам, који има тенденцију да се успорава како старите. Ђумбир повећава термогенезу вашег тела, што узрокује већу стопу сагоревања калорија.

Поред брзог метаболизма, друге предности укључују својства стабилизације шећера у крви и сузбијање апетита, што може природно убрзати процес губитка тежине.

Куркума

Кључ за моћна антиинфламаторна својства куркуме је њено активно једињење, куркумин, који је опсежно проучаван због своје способности да модулира инфламаторне путеве у телу.

Зачини попут куркуме имају термогени ефекат на тело и узрокују да тело производи више топлоте, чиме се сагорева више калорија. Антиоксидативна својства куркуме могу помоћи у смањењу инсулинске резистенције, шећера у крви, нивоа холестерола и других метаболичких стања која су резултат гојазности.

Баш као и ђумбир, одличан је за ваш мозак. Куркумин може помоћи у побољшању функције мозга смањењем оксидативног стреса.

Било да се користе у кувању или се конзумирају као суплементи, ови зачини нуде природно и холистичко средство за подршку здравијем телу и ублажавање ризика повезаних са хроничном упалом.

Napravite čips u mikrotalasnoj za samo 5 minuta!

Преузмите андроид апликацију.