Društvo

U susret Međunarodnom prazniku rada: Gdje otići za 1. maj?

U susret Međunarodnom prazniku rada: Gdje otići za 1. maj?
Foto: Dražen Pozderović/Arhiva | U susret Međunarodnom prazniku rada: Gdje otići za 1. maj?

Prvi maj je međunarodni praznik rada kojim se slave radnici i radnička klasa, a najčešće se obilježava izletima ili roštiljanjem u prirodi. Jedno od čestih pitanja koja se postavljaju nekoliko dana prije ovog praznika jeste: Gdje otići za 1. maj? U nastavku možete čitati više o ovom prazniku, gdje možete otići i kako da ga proslavite.

Evo nekoliko prijedloga

Kao što smo već spomenuli, za 1. maj najčešće se bira odlazak u prirodu na roštilj, a jedna od opcija može biti i kratko putovanje ili izlet.

Odlučite li ovaj praznik provesti na otvorenom opcija je mnogo, pa tako možete roštiljati, učestvovati u raznim društvenim i porodičnim aktivnostima, igrati zanimljive igre ili jednostavno uživati u prirodi.

Takođe, možete se sa prijateljima ili porodicom dogovoriti i rezervisati last minute putovanje. Ponuda je raznovrsna, a na vama je samo da odaberete nešto po svom ukusu. Postoje i brojne ponude u agencijama, koje nude aranžmane, između ostalog, rafting na Tari, ali i posjete evropskih gradovima poput Venecije, Amsterdama, Budimpešte i sl.

Sve u svemu, nije bitno gdje ćete otići… Bitno je da se malo maknete od naporne svakodnevice, bar na dan-dva, te napunite baterije.   

Gdje možete otići u okolini Banjaluke?

Banj brdo i Trešnjik - Ovo je najpoznatije banjalučko izletište, sa kojeg se pruža nevjerovatan panoramski pogled na grad. Izletište je okruženo šumom, stazama za šetnju i planinarenje, ali i izvorima pitke vode te uređenim mjestima za odmor i roštilj. Iako Banjalučani ovu lokaciju posjećuju svakodnevno, ipak je i dalje mnogima omiljeno mjesto za prvomajski roštilj.

Krupa na Vrbasu je od Banjaluke udaljena oko pola sata vožnje, a predstavlja pravi biser koji posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Ovo je savršeno mjesto za bijeg iz gradske vreve, a imaćete priliku da uživate u slapovima, žuboru vode, ali možete ponijeti i dekicu i hranu te napraviti piknik.

Šibovi se nalaze u neposrednoj blizini Banjaluke i jedno su od popularnijih izletišta za piknik i roštiljanje, s tim da imaju i nekoliko pješačkih staza. Na Šibovima se nalazi Planinarski dom, ali i uređena mjesta za piknik, te se često bira kao destinacija upravo zbog mira i tišine.

Suturlija je rijeka koja se ulijeva u Vrbas, a njene obale su popularno izletište do kojeg dolazite za svega dvadesetak minuta pješačenja od centra grada na Vrbasu. Osim  toga, automobilom je moguće doći na nekoliko stotina metara od samog kanjona, što mnogi smatraju kao veliku prednost.

Gdje možete otići u drugim opštinama i gradovima u RS?

Svi koji žive u drugim opštinama i gradovima u Srpskoj sigurno već znaju koja su to izletišta u okruženju koja mogu posjetiti za Praznik rada.

No, evo nekoliko prijedloga:

- Eko-oaza u selu Ukrinica u Tesliću,

- Izletište u Višegradskoj banji,

- Izletište Rajak u Prijedoru,

- Nacionalni park Kozara i Eko-centar Ljekarice,

- Izletište Suručić u Riječanima,

- Goransko jezero kod Doboja,

- Brus, Vrelo Miljacke, Crvene stijene u Istočnom Sarajevu.

Takođe, obale uz rijeke, poput Une i Sane, takođe su mjesto okupljanja mnogih koji biraju da 1. maj proslave u prirodi.

Još jedna popularna destinacija je i Balkana kod Mrkonjić Grada, ali i jezero na Manjači kod Banjaluke te brojne druge destinacije.

Šta god da odaberete, najvažnije je da se okružite dobrim društvom i pozitivnom energijom.

OVDJE možete čitati koje su najzanimljivije destinacije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije