Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Detalj sa meča KK Efes - KK Crvena zvezda/Foto: Starsport
i

Detalj sa meča KK Efes - KK Crvena zvezda/Foto: Starsport

Zvezdo, ovo je baš, baš loše: Efes surovo do plej-ina Evrolige

Iva Jevtić - Vest objavljena: 21:16 - 11.04.2024

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su poraženi u 34. kolu Evrolige. U poslednjem meču u eliti za ovu sezonu bolji od beogradske ekipe je bio Efes rezultatom 100:55. Ovaj neuspeh kluba sa Malog Kalemegdana u Istanbulu označio je kraj i za Partizan, pošto je sudbina crno-belih bila u rukama izabranika Joanisa Sferopulosa.
Detalj sa meča Partizan – Efes Željko Obradović Vladimir Androić (foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal)
21 16
KK Partizan

21:16 - 11.04.2024

Partizanov kraj u Evroligi!

Srpska košarka nije uspela da ove sezone zablista u plej-ofu Evrolige, pošto su snovi Partizana o plasmanu makar u 10 najboljih elite i definitivno srušeni. Poslednje sveto ugasila je Crvena zvezda porazom u Istanbulu od ekipe Anadolu Efesa u 34, poslednjem kolu regularnog dela takmičenja.

Rezultatski gledano, ovaj meč u Istanbulu za crveno-bele nije značio ništa, dok je Partizanu trijumf Zvezde bio pola posla za prolazak u plej-in.

Jasno je bilo od početka da je Efes bio izraziti favorit, te da je Zvezdi bilo potrebno ogromno čudo, kako da u trijumfalnom raspoloženju spusti zavese na još jednu sezonu u eliti, tako i da pogura ljutog rivala ka mestu među 10 najboljih.

Ipak, to čudo se nije desilo. Efes je prosto bio prejak i plasirao se u plej-in sa skorom 17-17, a Zvezda je i definitivno završila na 16. mestu sa 23 poraza i 11 pobeda.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bili su Elajdža Brajant sa 26 poena, Derek Vilis sa 15, Dan Oturu sa 13 i Erdžan Osmani sa 12 pogodaka.

Na drugoj strani, u Zvezdi su se istakli Luka Mitrović, Nemanja Nedović i Rokas Gedraitis sa po 11 poena. Bolomboj se istakao sa osam skokova, dok je Mitrović meč završio sa šest.

Prvo poluvreme u hali „Sinan Erdem“ u potpunosti je proteklo u znaku domaćina, koji jesu meč otvorili sa nekoliko promašaja iz otvorenih šuteva sa distance, ali su vrlo brzo to anulirali i nametnuli ritam koji nikako nije odgovarao crveno-belima.

Za 20 minuta košarke beogradski klub imao je čak 17 izgubljenih lopti, a igrati kvalitetnu i konkurentnu košarku sa takvim užasnim statističkim podatkom je zaista nemoguće.

Svetla tačka kod gostiju svakako je bio Luka Mitrović koji je na sve moguće načine pokušavao da ekipu izvuče iz ambisa, ali njegovih 10 poena za 20 minuta, uz čak sedam skokova Džoela Bolomboja nije bilo dovoljno da se odgovori na razgoropađenog Ejadžu Brajanta koji je, u bukvalnom smislu, rešetao.

Kad se na to doda činjenica da su Hanga i Teodosić, dvojica plejmejkera zabeležili po četiri izgubljene lopte, kao i da su prvotimci Tomislava Mijatovića odlično udvajali trećeg, Jaga dos Santosa – +14 (45:31) za Turke pred petnaestominutnu pauzu bila je realna slika.

Velika pauza nije uspela da Zvezdu makar malo vrati u ritam. Treća četvrtina bila je samo unapređena verzija prve dve, te je Efes u jednom momentu imao ogromnih +27 (68:41), a onda smo na samom kraju tog perioda igre videli potpuno ludilo Miloša Teodosića.

Prekaljenom plejmejkeru se uvukla nervoza, koliko god rezultat za Zvezdu bio nebitan u ovom meču. Poludeo je i ušao u raspravu sa sudijom nakon dosuđenog faula nad Oturuom, te zaradio i tehničku, a onda i napustio istanbulsku halu.

Bile su to varnice koje su samo razbuktale vatru. Plus je za Efes dostigao neverovatan broj od +44, a onda su usledila nova isključenja. Džouns je na parket oborio Branka Lazića, Bolomboj je tu uskočio kako bi stao u odbranu kapitena, te je usledio novi haos na parketu što je rezultiralo time da obojica napuste halu.

Do kraja meča smo gledali puko odrađivanje posla. Nisu uspeli crveno-beli da umanje sramotu i poniženje koje su doživeli, te su u vrlo lošem izdanju spustili zavese na ovu sezonu u eliti.

Tok meča mogli ste iz minuta u minut da pratite na Sportalu.

Tok meča

Četvrta četvrtina 24:11

100:55 – KRAJ MEČA! EFES SE PLASIRAO U PLEJ-IN VELIKOM POBEDOM!

92:47 – Smart prekida dugi post i postiže dvojku, što su ujedno i prvi poeni za Zvezdu u poslednjem kvartalu. Gedraitis je pogodio jedan penal nakon faula Jilmaza, koji uz Brajanta polako spušta zavesu na ovo, poslednji meč u regularnom delu sezone.

Sudije su odlučile da isključe i Džounsa i Bolomboja!

Džouns je bacio na pod Branka Lazića, pa je Bolomboj stao u zaštitu kapitena. Nova gužva na parketu u Istanbulu.

88:44 – Odavno je već sve gotovo u ovom meču, Efes samo povećava prednost preko Vilisa koji je pogodio trojku i Tompsona sa dvojkom. Bobua je posle nesportskog faula Ilića pogodio oba bacanja, pa su usledili poeni Brajanta i Jilmaza. Kod Zvezde samo promašaji Smarta, Bolomboja, Dos Santosa, Lazića...

Počela je četvrta četvrtina.

Treća četvrtina 31:13

Kraj treće četvrtine.

76:44 – Efes je maksimalno iskoristio tehničku i isključenje Teodosića. Sva četiri bacanja je pogodio Oturu.

Teodosić je potpuno izgubio živce nakon što mu je dosuđen faul nad Oturuom. Krenuo je na sudiju, u raspravu, te je zaradio i tehničku. Nastavio je da se svađa i popio i isključenje. Napustio je halu.

72:44 – Hanga je polovičan sa linije penala nakon faula Tomsona, Teodosić promašuje novu trojku, te na drugoj strani kazna stiže od Dereka Vilisa.

70:43 – +27... Nedović vezuje četiri poena, Vilis na drugoj strani pogađa oba bacanja nakon faula Treja Tompkinsa, a i Klajburn upisuje još jednu dvojku. Tompkins za Zvezdu promašuje šut sa distance. Vilisa na liniju penala ovoga puta šalje Hanga. Oba je pogodio.

64:39 – OGROMNA PREDNOST ZA EFES! Mitrović je polovičan sa linije penala nakon faula Oturua, koji odmah potom pogađa za dva. Brajant pogađa za tri za ogromnih +25 i Sferopulos traži tajm-aut.

59:39 – Oturu povećava prednost Efesa na +19, pa onda i na +20 nakon uspešnog bacanja. Usledio je TV tajm-aut.

56:39 – Nedović je prvo pogodio trojku, pa oba bacanja, pošto ga je faulirao Osmani. Odmah je prvotimac Efesa uzvratio novom dvojkom.

54:36 – Vezuju trojke Osmani i Klajburn, Bolomboj i Nedović na drugoj strani pokušavaju da kako-tako održavaju Zvezdu u igri.

48:31 – Odmah domaćini povećavaju plus. Holac otvara drugo poluvreme prvo promašajem za dva, pa pogotkom za tri, pošto je Dos Santos izgubo loptu.

Počela je treća četvrtina.

Druga četvrtina 30:20

Kraj druge četvrtine.

45:31 – Zvezda sa -14 na pauzu! Neverovatno šta je pogodio Mitrović. Iz okreta je, skoro sa ramena pogodio koš sa poludistance. Džouns Hangu šalje na liniju penala. Polovičan je bio mađarski reprezentativac. Osmani pogađa trojku, a Nedović vraća polaganjem. Brajant sa još dva poena, a onda i Gedraitis ispod koša stavlja tačku na prvo poluvreme u Istanbulu.

40:24 – Zvezda nikako da se konsoliduje. Mitrović pogađa oba slobodna bacanja nakon što ga je faulirao Brajant. Ovo je tek četvrti faul za Efes. Brajant potom pogađa novu dvojku.

38:22 – Drugi tajm-aut za Zvezdu! Na poene Rokasa Gedraitisa odgovara Brajant novom trojkom.

35:20 – Efes na +15! Nakon što je Teodosić pogodio dvojku, napravio je faul, te ja Oturu bio precizan sa penala oba puta. Isti slučaj i sa Brajantom. Njega je faulirao Bolomboj.

Zvezda ima veliki problem sa izgubljenim loptama. Za 13 minuta igre ima ih čak 12!

31:18 – Dvocifreni plus za Efes! Odlično su udvojili Dos Santosa igrači Efesa, uzeli mu loptu, ali nisu pogodili u tom napadu. Međutim, nerazumevanje među crveno-belima, ačnije Tea i Bolomboja doneo je torjku Brajanta. Bolomboj na drugoj strani zakucava, ali Brajant ne staje – ponovo dvojka. Tompkins potom maši za tri, ali je tu Gedraitis koji je upisao i ofanzivni skok i poene. Brajant pogođenim slobodnim bacanjem nastavlja svoj niz.

23:14 – Tajm-aut traži Sferopulos, Efes je na +9. Lazić je neprecizan sa linije 6.75 nakon dvojke Osmanija. Kažnjava to Brajant i tera grčkog stručnjaka da zatraži minut odmora.

19:14 – Oturu otvara drugu deonicu, a onda je usledila trojka za Zvezdu! Treju Tompkinsu je ovo prvi meč u Evroligi i odmah je uspeo da pogodi šut sa distance. Našao ga je u desnom uglu Miloš Teodosić. Nakon neuspešnog čelendža Zvezde, Tompson pogađa dvojku.

Počela je druga četvrtina.

Prva četvrtina 15:11

Crvena zvezda u prvoj četvrtini ima čak osam izgubljenih lopti. Luka Mitrović je najbolji pojedinac u ptvih 10 minuta, sa šest pogodaka i pet skokova.

Kraj prve četvrtine.

15:11 – Hvata ritam Efes, ali se crveno-beli ne predaju. Zakucavanje Klajburna na asistenciju Larkina. Miloš Teodosić je u igri i odmah je pokušao za tri poena. Nije pogodio. Kažnjava to Klajburn novim poenima. Mitrović na drugoj strani smanjuje prednost domaćina, dva puta je pogodio na drugi obruč.

11:7 – Mitrović upisuje prve poene na ovom meču, pre televizijskog tajm-auta. Na drugoj strani trojku promašuje Larkin.

11:5 – SERIJA EFESA! Osmani vraća Efes u vođstvo dvojkom, Nedović je pokušao sa distance i promašio. Uhvatio je Klajburn loptu, Plajs je kaznio taj promašaj zakucavanjem, pa onda i trojkom, nakon što je i Bolomboj promašio koš.

4:5 – PRVA TROJKA NA MEČU! Klajburn dobija rampu od Gedraitisa, Jago dos Santos je ušao umesto Hange i odmah pogodio trojku!

4:2 – Loša Zvezda u napadu, a Efes maši otvorene šuteve sa distance. Klajburn je promašio šut za tri, Nedović je na drugoj strani ponovo neprecizan iz reketa, Bolomboj hvata novi skok i pogađa. Larkin maši trojku, pa onda i Klajburn iz dodatnog poseda. Kolac krade loptu Hangi i ide na lagano polaganje za vođstvo.

2:0 – Šejn Larkin otvara ovu utakmicu pogotkom na drugom obruču, dok na drugoj strani Hanga gubi loptu. Klajburn potom ne uspeva preko Bolomboja da dođe do pogotka. Nedović maši polaganje, Bolomboj je tu da uhvati ofanzivni skok, ali se ekstra posed ne završava poenima.

Počeo je meč.

Prva petorka Crvene zvezde: Adam Hanga, Nemanja Nedović, Luka Mitrović, Rokas Gedraitis, Džoel Bolomboj

Prva petorka Efesa: Larkin, Holac, Klajburn, Osmani, Plajs

Najava meča

Iz pera Bojana Vinulovića

Podizanje Efesa je veliki udarac za Partizan, koji je brojne šanse za pobede i prevagu propustio. Efes je bio 16. kada je tim preuzeo Tomislav Mijatović, uspeo je hrvatski stručnjak da podigne ekipu, napravi veliki niz pobeda, a sve je krunisao trijumfom protiv Fenerbahčea u prošlom kolu.

Tako je Efes došao do pozicije da sam pred svojim navijačima odlučuje o plasmanu dalje. Crvena zvezda ovim duelom pravi uvertiru za ABA ligu i rasplet na Jadranu, gde drži suvereno pol poziciju.

Šta kaže Mijatović?

U intervjuu za Sportal, Mijatović je govorio o preporodu, formi, pobedama, ali i Zvezdi.

Naš nivo pripreme, spremnosti i respekta prema Zvezdi je na najviše mogućem nivou. Iz razloga što se pre svega radi u ekipi koja je dobro vođena, ekipa ima jedan veliki broj igrača koji igraju i znaju igrati na visokom nivou. Igraju svaku utakmicu u svom nekakvom ritmu sa svojim ciljevima, a imaju individualni kvalitet, imaju timski poredak. To je ekipa koja zahteva apsolutno maksimalnu, ne samo koncentraciju, nego pripremu. Mi znamo da nas čeka teška utakmica. Svi naši igrači i svi u klubu se maksimalno pripremamo za takvu utakmicu. Naravno, sama utakmica i važnost utakmice za vas, to od nas zahtevaju. Evroliga je to, svaka utakmica je veoma bitna. Ovo je iduća koja nama jako puno, daj Bože, donosi. Iz toga razloga smo u jednoj fazi maksimalne pripreme.

Zvezda je loše prolazila bez Teodosića, ali Mijatović ceni sve igrače.

Mislim da ja nisam ni prvi, ni zadnji, ni jedini koji će sad neku novost reći o Milošu Teodosiću kao jednom od plejmejkera i bekova koji je obeležio i obeležava evropsku košarku. Mi svi koji ga pratimo i koji smo uključeni u utakmice protiv njega znamo koja je to idealna vrednost i kakav je to igrač, tako da Zvezda nije samo Miloš Teodosić, da se ne bi sad i tu zavaravali. Miloš Teodosić svakako donosi ekstra kvalitet, ne samo Zvezde, nego bilo koje ekipe za koje igra, ali ponavljam, Zvezda ima i sjajne igrače koji su pravili i prave razliku, igrali su velikim klubama u Evropi u zadnjih desetak godina. Ne govorim sad samo o Teodosiću i o Nedoviću, naravno, govorim o Luki Mitroviću koji je jedan stub Zvezde u zadnjih par godina, do stranaca koji su velika imena i testirana imena na evropskoj sceni. Tako da mi znamo da nas čeka veoma ozbiljan protivnik. Svi mi Zvezdu apsolutno respektiramo, znamo šta nama ta utakmica znači, ponavljam, i s tog razloga se pokušavamo najbolje pripremiti kako bi mi ispunili naš cilj, za koji radimo i za koji smo do sada radili mukotrpno i jako. Nadamo se da će nam se to se pozitivno vratiti.

Šta kaže Sferopulos?

Janis Sferopulos je pred ovaj meč izjavio da Nikola Topić još nije spreman, da Dejan Davidovac ima problema sa virusom, dok je povređen Stefan Lazarević. To znači da će Crvena zvezda biti oslabljena u Istanbulu, ali istovremeno dobra je vest da će Trej Tompkins biti u četvrtak prvi put na raspolaganju treneru u Evroligi.

- Topić još nije trenirao, samo individualno u nekoj meri. Radi na snazi i mišićima. Davidovac je bolestan, videćemo u četvrtak na treningu hoće li igrati. Lazarević se povredio ahilovu tetivu - rekao je Sferopulos.

Dalibor Ilić smatra da Zvezda može da pomogne Partizanu.

„Ne znam šta bih rekao na to, možda će tako i biti. Partizan zavisi od nas, potrudićemo se da dođemo do pobede, nama je bitno da pokažemo ponos i da Evroligu zatvorimo pobedom. Očekuje nas svakako teška utakmica što se tiče nas nemamo neki značaj kao što ima domaćin, ali sigurno da nam je ovo dobra uvertira pred ABA ligu.“, dodao je Ilić.

Džoel Bolomboj se ne opterećuje situacijom crno-belih.

"Nismo previše zabrinuti oko toga. Tako je kako je, ne možemo da brinemo o tome da li njima treba pobeda. Na nama je da budemo bolji svaki dan, uskoro kreće i plej-of ABA lige. O mnogim stvarima brinemo sami.“

PROČITAJTE JOŠ

Detalj sa meča Partizan – Efes Tomislav Mijatović Željko Obradović (foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal)
14 40
Evroliga

14:40 - 10.04.2024

Partizanovci "gore" zbog Efes - Zvezda, Tomislav Mijatović za Sportal najavio meč godine! Srbija će ga još više poštovati posle ovih reči

Efes je doživeo preporod otkad je ekipu preuzeo Tomislav Mijatović. Tih i marljiv hrvatski stručnjak zaslužio je da se više govori o onome što je uspeo do sada - ekipu je preuzeo kada je bila 16. na tabeli Evrolige, sada Efes samo pobeda nad Crvenom zvezdom deli od plasmana u top 10. Preporod Efesa gorak je za Partizan, iako su crno-beli pobedili Turke nedavno u Beogradu. Sada je sve u rukama Mijatovića, ali i Crvene zvezde. Za Sportal, đak Dude Ivkovića je najavio meč koji zanima celu Evropu.

Jaonis Sferopulos i Nemanja Nedović, detalji sa meča KK Crvena zvezda - KK Panatinaikos/Foto: Starsport
10 50
Evroliga

10:50 - 10.04.2024

Meč koji najviše zanima Partizan, evo ko iz Zvezde ne ide na Efes

Košarkaši Crvene zvezde u četvrtak završavaju takmičenje u Evroligi. U poslednjem 34. kolu crveno-beli gostuju u Istanbulu protiv Efesa u meču koji je presudan za tursku ekipu po pitanju plasmana u plej-in, isto koliko je presudan i za - Partizan. Ako tim Janisa Sferopulosa savlada Efes, otvoriće vrata plasmana u doigravanje crno-belima, koji u tom slučaju treba da pobede Valensiju u petak u Beogradu i izbore plasman u doigravanje.

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Detalj sa meča FK Napredak - FK Crvena zvezda/Foto:  FK Crvena zvezda
21 40
Crvena zvezda

21:40 - 16.05.2024

video Kneževićev ples u Lazarevom gradu: Zvezdina četvorka protiv Napretka, proradio Sremčević

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su večeras Napredak u Kruševcu rezultatom 4:0, u šestom kolu plej-ofa Superlige Srbije. Golove za goste postigli su Nikola Knežević u osmom, Aleksandar Katai u prvom minutu nadoknade prvog dela, kao i Uroš Sremčević u 42. i 68. minutu. Zvezda je odavno osvojila sedmu uzastopnu titulu, ovom pobedom je došla do 93 boda, Napredak je na osmom mestu sa 40 bodova.

Ćabi Alonso, Detalj sa meča Roma - Bajer Leverkuzen (Foto: Gennaro Masi/LiveMedia / ipa-age / IPA / Profimedia)
14 17
Fudbal

14:17 - 16.05.2024

video Alonso: Želim da nam ovo bude istorijska sezona

Nedelju dana uoči finala Lige Evrope, glavni trener Bajera iz Leverkuzena, Ćabi Alonso, bio je raspoložen kada je razgovarao sa medijima u sredu otkrivši koji im je glavni cilj ove sezone.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

ŽFK Crvena zvezda (Foto: Instagram)
12 04
Superliga

12:04 - 17.05.2024

CAS presudio – Spartak odbijen, Zvezdi ide prva titula

Fudbalerke Crvene zvezde postale su šampionke Srbije za "zelenim stolom". Sud za sportsku arbitražu iz Lozane potvrdio je kaznu subotičkom Spartaku od četiri boda minusa, posle čega je titula prvi put u istoriji otišla na Marakanu.