Почетна > Свет
Свет

Зеленски: Закон о мобилизацији садржи важна питања у вези са подршком војсци

Мобилизација у Украјини траје од почетка инвазије у пуном обиму, а измене закона, које је данас усвојио парламент, имају за циљ јачање контроле у ​​овој ствари и подршку војсци у спровођењу ротација и одобравању одсуства, изјавио је данас председник Украјине Володимир Зеленски.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Што се тиче мобилизације, пре свега бих волео да сви схвате: имамо рат, ванредно стање, а применом ванредног стања се спроводи мобилизација. Мобилизација се одвија по роковима, по закону, наставља се свака три месеца у континуитету од почетка рата, нема ништа ново“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре у Вилњусу поводом усвајања измена закона о мобилизацији у Врховној Ради.

Према његовим речима, измене закона о мобилизацији и војној регистрацији усвојене су данас у другом читању на захтев војног врха, преноси Укринформ.

Зеленски је подсетио је западне партнере на хитну потребу за пребацивањем нових система ПВО у Украјину.

„Ракете лете сваки дан, а сваки дан чујемо да ће Украјини бити предати нови ПВО системи. Руски терористи свакодневно искључују струју у Харкову и другим нашим градовима, а сваки дан чујемо да ускоро стиже нова помоћ. Коначно, реалност мора да одговара речима, а на крају морају да се нанесу прави губици руском терору“, поручио је Зеленски у Виљнусу након састанка Иницијативе три мора.

Он је додао да су све државе суседи Русије и сваки народ чији су животи у домету руских авиона и ракета, у опасности.

„У Русији су већ дошли до тачке у којој окривљују Казахстан и сматрају га потенцијалним непријатељем“, рекао је Зеленски.

Рекао је и да „руска контролисана мржња претходи руским контролисаним ваздушним бомбама, пројектилима и шахедима“.

„Сваки од суседа је мета за Русију, као и за Украјину. Зато морамо да умножимо заједничке напоре како бисмо осигурали нашу заједничку безбедност“, закључио је Зеленски.

Он је данас у Виљнусу одржао састанке са председницима Литваније Гитанасом Науседом, Чешке Петром Павелом, Румуније Клаусом Јоханисом и Летоније Едгарсом Ринкевичсом.
Зеленски је са летонским лидером потписао билатерални безбедносни споразум.

Lukašenko doputovao u Moskvu, sastaće se sa Putinom

 

Преузмите андроид апликацију.