Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić i Petković razgovarali sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan

Dačić i Petković razgovarali sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i specijalni izaslanik ministra za Evropu i spoljne poslove Francuske za Zapadni Balkan Rene Trokaz istakli su danas tokom razgovora izuzetan značaj uspešno realizovane posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i razgovora koje je imao sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, predsednikom Senata Republike Francuske Žerarom Laršeom i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Republici Srbiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: MSP/Dijana Vukomanović / Ustupljene fotografije
.
.
Foto: MSP/Dijana Vukomanović / Ustupljene fotografije
.
Blic preporučuje

- Dačić i Trokaz razgovarali su posebno o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o aktuelnim regionalnim pitanjima na multilateralnom planu - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako piše, obostrano je ocenjeno da su sveukupni bilateralni odnosi Srbije i Francuske dostigli veoma visok nivo i da treba nastaviti aktivnosti na daljem jačanju strateškog partnerstva između dve zemlje.

.
Foto: MSP/Dijana Vukomanović / Ustupljene fotografije
.

Petković upoznao Trokaza sa jednostranim potezima Prištine

Trokaz je danas razgovarao i sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, koji ga je upoznao sa "nizom jednostranih i nerazumnih poteza koje je Priština povukla u proteklom periodu, a koji život Srba u pokrajini čine nemogućim i neodrživim".

.
Foto: Ustupljene fotografije
.

- Petković je tom prilikom istakao da je prošlo 11 godina i više od 4.000 dana kako Priština odbija da ispuni svoju glavnu obavezu iz dijaloga i da formira Zajednicu srpskih opština, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz dijaloga - navodi se u saopštenju Kancelarije.

.
Foto: Ustupljene fotografije
.

On je posebno ukazao na "nemoguće uslove koje je Priština stvorila za sprovođenje referenduma za smenu lažnih, Kurtijevih gradonačelnika, na severu pokrajine, sa ciljem da se referendum ne održi i da se nastavi tortura nad srpskim stanovništvom".

Petković je skrenuo pažnju da je, pored smene gradonačelnika, potrebno i raspuštanje lokalnih skupština i ostavke odbornika, što bi konačno dovelo do zaustavljanja situacije u kojoj opštine na severu pokrajine vodi tzv. vlast koja ima manje od 3,5 odsto podrške birača.

.
Foto: Ustupljene fotografije
.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o odluci Prištine da od 1. februara zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji i ukine platni promet sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

- Priština je, u svim ovim pitanjima, pokazala nedostatak dobre volje za njihovo rešavanje i za postizanje bilo kakvog, balansiranog, kompromisnog i održivog rešenja, što za posledicu ima samo nastavak iseljavanja Srba i dalji pritisak i represiju nad njima - , naglasio je Petković.