VRH SRBIJE I RS NA VAŽNOM SASTANKU U 18 SATI: Evo šta je Dačić rekao za Kurir uoči susreta s Dodikom, Cvijanovićevom i Stevandićem
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

JEDINSTVO

VRH SRBIJE I RS NA VAŽNOM SASTANKU U 18 SATI: Evo šta je Dačić rekao za Kurir uoči susreta s Dodikom, Cvijanovićevom i Stevandićem

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić, šefica parlamenta Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dočekali su u Beogradu, u vili Mir, Milorada Dodika, Žejku Cvijanović i Nenada Stevandića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaju se, kako je raije najavljeno, večeras u 18 sati u Beogradu s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem u vili Mir.

Sagovornici Kurira istakli su značaj ovog sastanka, pre svega imajući u vidu predstojeći Veliki vaskršnji sabor Srbije i RS, ali i Generalnu skupštinu UN, na kojoj će se razmatrati rezolucija o genocidu u Srebrenici. Kako zaključuju, jedinstvo Srba je večna potreba, posebno u ovako turbulentnim vremenima.

Potvrda

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
foto: Printscreen/Instagram

Naime, 5. i 6. maja u Beogradu i drugim delovima države biće održan Veliki vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske, uz prisustvo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija. Tom prilikom nova vlada Srbije i vlada Srpske pripremiće deklaraciju i moguće druge opštepravne akte koje će u istom tekstu podneti na usvajanje Skupštinama Srbije i RS.

A prethodno, 24. aprila, održaće se sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj je najavljeno razmatranje predložene rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, protiv čega se Srbija bori.

Ivica Dačić je za Kurir uoči sastanka poručio da Srbija, kao i uvek, čvrsto stoji iza Republike Srpske, kao i da je i on samo još jedan u nizu koji to potvrđuje, kao i činjenicu da se o svim pitanjima bitnim za Srbe donose zajedničke i dobro promišljene odluke.

Ivica Dačić
foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Jasno je da je pred nama izazovan period, te pokušaj revizije istorije i zato je solidarnost dodatno potrebna. I ovog puta učinićemo sve za što bolji položaj srpskog naroda - istakao je Dačić.

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir je napomenuo da je jedinstvo Srba večna potreba, još od dolaska na Balkan pa naovamo jer je, kako kaže, uvek bilo što unutrašnjih, što spoljnih problema.

- Verujem da se ovaj sastanak održava upravo radi sagledavanja obima neprijatnosti i opasnosti koje mogu da dođu posle GS UN ako za nas bude nepovoljna odluka. To bi bio nastavak politike pritisaka koji bi eventualno tim prolaskom kroz GS dobilo naknadno opravdavanje i pojačavanje daljih pritisaka. Takođe, taj sabor, koji je najavljen za maj, verovatno će isto biti tema da bi se izbegle neke eventualne kontradikcije. Sve u svemu, takvi sastanci i razgovori su neophodni da bi se usaglasili svi naši koraci i predvidelo sve što bi moglo da nas sačeka sutra - konstatovao je Jovanović.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

Važnost

Predsednik Vučić je, da podsetimo, sredinom marta rekao da su Dodik i on, u prisustvu patrijarha Porfirija, doneli zajednički zaključak da 5. i 6. maja u Beogradu i drugim delovima Srbije bude održan Veliki vaskršnji sabor Republike Srbije i Republike Srpske.

- Na tom saboru biće donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine. Patrijarha srpskog gospodina Porfirija upoznali smo s težinom političke situacije u kojoj se nalazi celokupan srpski narod i od Njegove svetosti zatražili blagoslov i podršku Srpske pravoslavne crkve - rekao je Vučić tada i naveo da će o svim drugim detaljima javnost biti obaveštena u narednom periodu.

Dejan Miletić

Saveznička osovina

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za Kurir je ocenio da je ovaj sastanak od ključnog značaja i interesa kako za RS, tako i Srbiju i srpski narod u regionu.

- Ta saveznička osovina između nas je garant sigurnosti i smiruje tenzije i zabrinutost srpskog naroda da mogu da nam budu ugroženi nacionalni interesi jer znamo koliko je truda uloženo u to. Ta živa i stabilna veza je garant i nada za sve da ćemo se izboriti za ravnopravni status u regionu i da Srbi neće biti marginalizovani - ističe Miletić.

S druge strane, kako je dodao, reč je o koordinisanom delovanju i traži se odgovor na nametnute izazove spolja.

- Tako ovaj sastanak predstavlja pokušaj da se zajedničkim delovanjem dođe do pravih rešenja kako izneti ovo proleće sa što manje posledica i obezbediti svetlu budućnost tako da ne stvaramo nove neprijatelje, već da amortizujemo njihovo delovanje i obezbedimo dalji opstanak našeg naroda u regionu, pre svega u RS - zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track