ana brnabićfoto FoNet Zoran Mrđa

Kada je opozicija pre dvadesetak dana dobronamerno pozvala vlast da sednu za zajednički sto i ulože napor da upristoje ovo društvo i uvedu normalno političko stanje u zemlji i kada je potom nova predsednica Skupštine Ana Brnabić zakazala sednicu Kolegijuma Skupštine sa namerom da se postigne dogovor o predstojećim izborima u Beogradu i 80 lokalnih zajednica, sa optimizmom sam pomislio: evo konačno dočekasmo da se glavni akteri na našoj političkoj sceni dozovu pameti.

Međutim, pošto je predsednica Skupštine na Kolegijumu prihvatila samo dva od tri minimalna predloga opozicije, od 25 preporuka ODIHR-a, kod mene je to odmah izazvalo sumnju u njene iskrene namere u pregovorima.

Vreme je pokazalo da je Ana Brnabić odbila treći predlog – da se objedine izbori u Beogradu i lokalnim zajednicama, upravo zato da ne bi ispunila ni prva dva predloga – da se osnuje zajednička komisija vlasti, opozicije i civilnog društva za kontrolu biračkih spiskova i izbora opšte i da se RTS i RTV otvore za opozicione lidere i aktiviste.

Ana Brnabić nije fer-plej igrač 1

Da se Ana poslužila prevarom, da je javnosti dala lažnu nadu i da ona nije fer-plej igrač u pregovorima, dokaz je što zajednička komisija za izbore još nije formirana niti smo imali prilike da opozicione političare vidimo u programima javnih servisa i televizija sa nacionalnom frekvencijom! Svedoci smo da se i pored nastavljene skandalozne zabrane gostovanja opozicionara na pomenutim televizijama, prakse nigde zabeležene u svetu, u našoj višestrasnačkoj državi, članovi REM-a, sa izuzetno visokim platama, i dalje prave da su gluvi i nemi!

Posle, po svemu sudeći planiranog fijaska pregovora o izbornim uslovima, iako su zakazani izbori u Beogradu blizu, nekoliko dana trajao je tajac.

Posle toga, zakazana je vanredna sednica Vlade uz najavu da će prisustvovati i predsednik Republike. Sasvim je prirodno i opravdano sazvati vanrednu sednicu Vlade u vanredno uzavreloj političkoj situaciji u zemlji posle propasti pregovora vlasti i opozicije o izborima, ocenio sam.

Rečima „hvala ti Bože“ izražavao sam nadu da su naši vlastodršci konačno shvatili da su oni najodgovorniji za stanje u našem društvu, pa i za nastanak ozbiljne političke krize, koja nas je ophrvala.

Nadao sam se da će najviši predstavnici vladajućeg režima, posle dobijenih ozbiljnih kritika Evropskog parlamenta, ODIHR-a, i Crte, ponuditi opoziciji ozbiljne kompromise, kojima će se zaustaviti naše dalje civilizacijko zaostajanje u odnosu na zemlje Evropske unije.

Istinski sam se reazočarao kad sam video da se sva rasprava o izborima na sednici Vlade završila samo ovlaš demagoški izrečenim rečima „treba nastaviti dalje pregovore i činiti kompromise“.

Kasnija izjava člana SNS i predsednika države Aleksandra Vučića, da ga baš briga što će opozicija bojkotovati izbore u Beogradu, za mene je dokaz da smo mi još pretpolitičko društvo.

Porazna je činjenica za režim, koji vlada ovom zemljom 12 godina i kreira njen razvoj, što je polarizaciju ljudi po raznim osnovama prihvatio kao svoju jednu od osnovnih doktrina vladanja. Da stvarno želi dobro svom narodu izabrao bi princip vladanja demokratizacijom društva.

Autor je politikolog iz Nove Varoši

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari