Bajden: Razmatramo zahtev da odustanemo od krivičnog gonjenja Asanža

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da razmatra zahtev Australije da odustane od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog objavljivanja brojnih američkih poverljivih dokumenata.
Bajden: Razmatramo zahtev da odustanemo od krivičnog gonjenja Asanža
Foto: Beta/AP
Australija godinama poziva Vašington da odustane od krivičnog gonjenja Asanža, australijskog državljanina koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, odakle vodi pravnu bitku da ne bude izručen u SAD.
 
Upitan o zahtevu Australije tokom susreta sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Beloj kući, Bajden je rekao: "Razmatramo to".
Optužnica protiv Asanža sadrži 17 tačaka za špijunažu i jednu za zloupotrebu računara u vezi sa objavljivanjem velikog broja poverljivih američkih dokumenata na njegovoj veb stranici Vikiliks pre gotovo 15 godina.
Američki tužioci navode da je 52-godišnji Asanž ohrabrio i pomogao analitičarki obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade diplomatske depeše i vojne dosijee koje je kasnije Vikiliks objavio, i da je time ugrozio živote ljudi.
 
Australija tvrdi da postoji raskorak između američkog tretmana Asanža i Čelsi Mening, koja je 2017. oslobođena pošto joj je tadašnji predsednik SAD Barak Obama preinačio 35-godišnju kaznu zatvora na sedmogodišnju.
 
Pristalice Asanža ukazuju da je on zaštićen Prvim amandmanom na Ustav SAD, jer je njegovo razotkrivanje zločina američke vojske u Iraku i Avganistanu bilo u javnom interesu.
 
Asanžova supruga Stela Asanž rekla je da je osnivač Vikiliksa "izložen progonu jer je razotkrio pravu cenu rata u ljudskim životima". Ona je kazala da se njegovo zdravlje i dalje pogoršava u zatvoru i da strahuje da će umreti iza rešetaka.
 
Britanski sud je prošlog meseca presudio da Asanž ne može da bude izručen u SAD pod optužbom za špijunažu osim u slučaju da američke vlasti garantuju da neće biti osuđen na smrt.
  • @Mad Hatter

    12.04.2024 13:35
    Upravo sam i gledao period tek od dolaska Putina, ali ako tako želite možemo krenuti i unazad samo ne znam zašto da "počnemo od Staljina", da li to istorija nije postojala pre Staljina ili će bilans da vam pokvari ako uračunamo genocid nad Indijancima, afričkim robovima a potom i po Vijetnamu i ostalim zemljama?

    Čisto da se ne brukate.
  • Vule

    11.04.2024 19:45
    Kako predsednik da odustane, zar tamo tuzilastvo nije nezavisno?
  • Aleh

    11.04.2024 13:02
    Iznova i iznova me zapanji tako javno, ogoljeno demonstriranje sile i takvi ogoljeni interesi, problem je u meni... Ubijaju ga na rate i na pravdi Boga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet