Tramp: Ne bih potpisao federalni zakon o zabrani abortusa 1Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da ne bi potpisao federalni zakon o zabrani abortusa ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, prenosi CNN.

Iako je upravo Tramp imenovao sudije Vrhovnog suda koje su odlučile da abortus nije ustavno pravo žena, on se distancirao od želje republikanaca širom zemlje da ograniče pravo na abortus, a danas je rekao da o tome treba da odlučuju savezne države.

Na dva puta postavljeno pitanje novinara da li bi, ako bude predsednik, potpisao nacionalnu zabranu abostusa ukoliko Kongres usvoji takav zakon, Tramp je oba puta odgovorio „ne“.

Pre današnje konferencije za medije, Tramp je na svojoj društvenoj mreži „Trut“ rekao da svakako podržava abortus u slučajevima silovanja, incesta i zaštite života majke i da se zalaže za veću dostupnost veštačke oplodnje.

Danas se distancirao i od kontroverzne presude Vrhovnog suda Arizone, koji je odlučio da u toj saveznoj državi mora da se sprovodi 160 godina star zakon koji u potpunosti zabranjuje abostus, a jedini izuzetak je spasavanje života majke.

Arizona je otišla predaleko, ali to će se srediti. Siguran sam da će guverner i svi ostali to vratiti u razumne okvire i da će to biti rešeno vrlo brzo, rekao je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari