Svet

0

Tramp kritikovao vraćanje zabrane abortusa u Arizoni

Izvor: Beta

Tramp kritikovao vraćanje zabrane abortusa u Arizoni

Izvor: Beta / AP /Jason Allen

Donald Tramp, bivši predsednik SAD i izvesno ponovni republikanski kandidat za tu funkciju, ocenio je danas da zakon u Arizoni koji kriminalizuje abortus u gotovo svim slučajevima, "ide predaleko", i pozvao je poslanike u legislaturi te američke savezne države da ga promene.

Vrhovni sud Arizone je u sredu, većinom glasova konzervativnih sudija, otvorio put da se na snagu vrati zakon iz 1864. godine - doba Američkog građanskog rata, kojim se zabranjuje pobačaj u svim fazama trudnoće, bez izuzetaka kod silovanja i incesta, a dozvoljava se samo kad je život trudnice u opasnosti.

Time je drastično izmenjena pravna regulativa u vezi sa abortusom u Arizoni. Tamošnje vlasti iz Demokratske partije, koja je protivnik ograničavanja prava na abortus, osudile su odluku suda, a glavna tužiteljka Arizone je rekla da neće goniti lekare zbog kršenja zakona iz 1864. godine.

Tramp je pred novinarima i pristalicama u Atlanti tokom predizborne kampanje izneo uverenje da će ono što je uradio Vrhovni sud Arizone "biti ispravljeno".

"Uveren sam da će guverner (Arizone) i svi ostali vratiti tu stvar u razumne okvire, i da će se postarati za to, rekao bih, vrlo brzo", rekao je Tramp.

Dodao je da međutim podržava odluku Vrhovnog suda SAD koji je 2022. godine, većinskom odlukom konzervativnih sudija, ukinuo zaštitu prava na abortus na federalnom nivou i preneo je u nadležnost pojedinačnih saveznih država.

Ta većina je formirana u vreme kada je Tramp bio predsednik, i upravo je on predložio troje sudija čiji su glasovi omogućavali ukidanje gotovo pola veka starog sudskog presedana - slučaja "Ro protiv Vejda", na osnovu kojeg su žene uživale pravo na abortus na celoj teritoriji SAD.

Potom je dvadesetak saveznih država sa republikanskim vlastima krenulo u ograničavanja ili zabranu prava na abortus. Smatra se da republikanci na međuizborima za Kongres i legislature saveznih država 2022. godine nisu uspeli da ostvare prognozirani uspeh delom i zbog insistiranja na ovim merama, a neke države su pravo na abortus uvele su u svoje ustave.

Suočavajući se sa sve ozbiljnijim posledicama zbog udara republikanaca na pravo na abortus, što demokrate koriste u svojoj kampanji i žanju pobede, Tramp je prešao u defanzivu i sada traži od republikanaca da se klone podrške zabrani abortusa koja je duboko nepopularna kod većine Amerikanaca.

Arizona je jedna od država koje su "bojno polje" na izborima, jer u njima ni demokrate ni republikanci nemaju jasnu većinu.

Tramp nije odgovorio danas na pitanja novinara o tome kako će glasati na referendumu u Floridi čiji je cilj da se pravo na abortus ugradi u Ustav te države. Nije ni rekao koji nivo ograničenja prava na abortus on podržava i kakva bi pravila trebalo uvesti u Arizoni i drugim državama.

Pre nekoliko dana on je jasno rekao da se protivi donošenju federalnog zakona o ograničenju ili zabrani prava na abortus i dodao da je prebacivanja tog pitanja na savezne države "volja naroda".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR