10. april  2024. 08.06  →  22.37 | Izvor: Tanjug

Snabdevanje gorivom iz ruske rafinerije Orsk ugroženo zbog izlivanja Urala

ORENBURG -

Rukovodstvo ruske rafinerije nafte Orsk saopštilo je da je ugroženo snabdevanje gorivom, nakon što je bilo prinuđeno da prekine proizvodnju zbog velikih poplava.

U toj fabrici proglašeno je stanje "više sile" 8. aprila, pošto se izlila reka Ural, navedeno je u dokumentu kompanije Forteinvest, u koji je Rojters imao uvid.

ural,rusija,popla

Forteinvest, vlasnik rafinerije u Orsku, saopštio je da je fabrika zatvorena kako bi bili izbegnuti ekološki rizici i osigurana bezbednost na radu.

Ta kompanija ističe da će i dalje otpremati gorivo iz svojih zaliha za potrebe regiona i ispunjavati druge obaveze, ali upozorava da bi rokovi isporuke proizvoda mogli da budu pomerani.

Agencija napominje da je rafinerija u Orsku prošle godine preradila 4,5 miliona metričkih tona nafte (ili 90.000 barela dnevno).

Poplave su danas zahvatile gradove i naselja širom Rusije i Kazahstana, nakon što se treca po dužini reka u Evropi izlila iz svog korita, kada je poplavila delove ruskog grada Orenburga i dovela do evakuacije oko 110.000 ljudi.

Rojters podseća da su poplavne vode u petak probile branu u gradu Orsku, koji se nalazi uzvodno na Uralu.

Rusko Ministarstvo energetike saopštilo je da događaji oko Urala neće ostaviti veće posledice po tržište, s obzirom na to da je većina rafinerijskih jedinica u Orsku vec bila zatvorena pre poplava radi planiranog održavanja, prenela je novinska agencija RIA.

Ministarstvo je dodalo da ce biti pogođeno samo 0,1 odsto planirane aprilske proizvodnje motornog goriva u Rusiji.

Ruske rafinerije nafte vec su imale problema zbog ukrajinskih napada dronovima i tehničkih prekida, što je primoralo Moskvu da od 1. marta na pola godine zabrani izvoz benzina (uz neke izuzetke), navodi Rojters.

Nivo reke Ural kod Orenburga porastao je za 12 cm na 1.022 cm

Nivo reke Ural kod Orenburga porastao je za 12 centimetara na 1.022 centimetra, saopštile su danas gradske službe za vanredne situacije.

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin napisao je na svom Telegram kanalu da gradsko postrojenje za vodozahvate trenutno nije ugroženo i da postrojenja za prečišcavanje vode rade kao i obično, međutim poplavne vode su stigle do stambenih zgrada, prenosi TAŠ.

"Trenutno ne postoji rizik od zaustavljanja vodozahvata Južnog Urala u Orenburgu, a i postrojenja za prečišcavanje vode rade kao i obično. Ural se izliva iz korita. Voda je stigla do stambenih zgrada, ali sada nema opasnosti od poplava", rekao je Salmin u video obracanju.

Hidrometeorološki centar saopštio je da je u proteklih 12 sati nivo reke Ural kod Orenburga porastao za 44 centimetra.

Reka Ural se kod Orska povukla za 24 centimetra, a kod Ileka za 1 centimetar, nivo reke Samare u Buzuluku od jutros je opao za 9 centimetara, a nivo reke Sakmare u selu Tatarskaja Kargala je opao za 3 centimetra, prenosi ruska agencija.

Srodne vesti