Vesti

0

„Zloupotreba emocija, spinovanje i dizanje rejtinga“: Smrtnu kaznu Vučić predlagao i nakon majskih tragedija

Izvor: N1

„Zloupotreba emocija, spinovanje i dizanje rejtinga“: Smrtnu kaznu Vučić predlagao i nakon majskih tragedija

Izvor: Beta/MUP Srbije

Danima nema rezultata potrage za telom Danke Ilić. Ali, zato predsednik, posle objave njene smrti, ima ideju da vrati smrtnu kaznu, od koje se odustalo na početku 21. veka. I to sa razlogom, napominju stručnjaci. Predsednikova inicijativa, inače, nije novina, predlagao je isto i pre skoro godinu dana.

U trenucima dok celo društvo žali zbog ubistva dvogodišnje devojčice, uznemireno grozotama u vezi sa višednevnom potragom za njenim telom koje plasiraju tabloidi, predsednik traži povratak u prošlost. I to iz redakcije, koja je izveštavajući o njenom nestanku, pogazila svaku stavku novinarskog kodeksa.

„Ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo delo. Čim se vratim iz Pariza uputiću Vladi Srbije, pa kad formiraju Vladu, nek razmotre da li će ići sa takvim predlogom pred Narodnu skupštinu sa izmenama i dopunama Krivičnog zakona ili ne“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Smrtna kazna ukinuta je u Srbiji pre više od 20 godina, poslednja je izvršena pre više od 30, i njeno vraćanje je skoro pa nemoguće, objašnjavaju eksperti.

Ako bi se vraćala, prethodno bismo morali da napustimo Savet Evrope, što vlast, navodno, ne isključuje kao mogućnost u slučaju prijema Kosova.

„U Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je prva stvar koju ratifikujete kada ulazite u Savet Evrope, govori se o pravu na život i iz prava na život je izvedeno kasnije ukidanje smrtne kazne, koje je nešto što postoji u celom civilizovanom svetu, dakle, ne možete da uvedete smrtnu kaznu“, naveo je član stalnog Komiteta nevladinih organizacija Saveta Evrope Goran Miletić.

Što bi kao pravnik i često ponavljano najbolji student prava Vučić trebalo da zna.

„On tim predlogom diže rejting. To je spinovanje kao vraćanje vojnog roka. Cilj je da javno mnenje priča o tome, a ne o tragediji institucija“, smatra advokat Božo Prelević.

Tragedija nam se dogodila i 3. maja prošle godine u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, dan kasnije u okolini Mladenovca. I tada smo slušali isto.

„Ja sam jutros predložio predsednici Vlade da mi opet vratimo smrtnu kaznu. Ali ona i Vlada su protiv zbog toga što bismo bili jedini uz Belorusiju koji imaju smrtnu kaznu u Evropi“, navodi Vučić.

Prethodna Vlada se protivila, naredna će inicijativu da razmatra, najavljuje novi mandatar Miloš Vučević.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu razmišlja o referendumu. O Evropi baš i ne.

„Nas mnogo to sada i ne tangira s obzirom na to da oni hoće da prime Kosovo u Savet Evrope. Da li je to realno ili ne, za to je potrebna promena Ustava“, ističe ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski na ovakav narativ vlasti gleda kao na populizam.

„I to je potpuna zloupotreba mišljenja javnosti i emocija ljudi, to se u ovakvim trenucima ne očekuje, pogotovo ne od nekoga ko je na čelu države“, smatra profesor u penziji Rade Veljanovski.

To nije čak ni demokratsko pitanje više, smatra bivši zamenik Zaštitinika građana Miloš Janković.

„To je jedna civilizacijska tekovina. Oko toga ne možemo raspravljati bez ikakve svesti o značenju. Kada govorimo o smrtnoj kazni, ona je negacija ljudskosti u današnjem momentu“, kaže Janković.

Podseća struka – istorija primene smrtne kazne pokazala je koliko je opasna, jer dešavalo se da se naknadno utvrdi da onaj ko je pogubljen ipak nije kriv.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR