FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.
FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci
Foto: Pixabay
U martu su cene biljnih ulja porasle za osam odsto u odnosu na februar i time su cene palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja dostigle najviše cene u proteklih godinu dana, navedeno je u saopštenju.
 
Međunarodne cene palminog ulja su porasle zbog sezonski slabije proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i zbog velike domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cene sojinog ulja, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, oporavile od višegodišnjih padova.
Cene mlečnih proizvoda su šesti mesec zaredom u porastu, a povećanje cena u martu je iznosilo 2,9 odsto u odnosu na februar.
 
Dodaje se da je FAO indeks cena mesa je takođe u porastu i da su međunarodne cene živinskog, svinjskog i goveđeg mesa veće za 1,7 odsto u odnosu na prethodni mesec.
Nasuprot ostalim poskupljenjima, cene žitarica su niže za 2,6 odsto u poređenju sa februarom i čak 20 odsto u odnosu na mart 2022. godine.
 
"Ovaj pad je izazvan smanjenjem globalnih izvoznih cena pšenice, koje su opale zbog jake izvozne konkurencije između Evropske unije, Rusije i SAD, a dodatno su naglašene otkazom otkupa od strane Kine", naveo je FAO. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.