Može li novi tim da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope: "Mislim da je rasprava manje-više završena"

Vlada Srbije formirala je tim koji treba da pokuša da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope.
Može li novi tim da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope: "Mislim da je rasprava manje-više završena"
Foto: Pixabay
Na čelu tima je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zajedno sa direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem. 
 
Tim ima jedanaest dana do glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i 40 dana do sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će dati poslednju reč o prijemu Kosova, piše N1.
Predsednik Aleksandar Vučić je juče ostavio ministru Dačiću da formira tim, uz opasku da su šanse male. Dačić je tim formirao 24 časa kasnije. Nezgodno je, kaže Dačić, što je dvotrećinska većina dovoljna Prištini.
 
"Savet Evrope je jedina organizacija u koju oni imaju šanse da uđu jer u ove druge ne mogu. Kako će oni da uđu u OEBS kada je potreban konsenzus, kako će da uđu u EU kad treba konsenzus, kako će da uđu u UN kad je to samo sanak pusti", kaže Dačić.
Srbija je prihvatila u Briselu i Ohridu Opšti sporazum o putu ka normalizaciji, čija 4. tačka kaže da Srbija neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne organizacije.
 
"Mislim da je tu rasprava manje-više završena sa usvajanjem onog izveštaja Dore Bakojani pre nekog vremena. I taj izveštaj daje jasne preporuke zašto Kosovo treba da bude članica Saveta Evrope", kaže pravnik Dragutin Nenezić.
 
Dačić je rekao da očekuje da će protiv prijema Prištine svakako glasati zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ali da i tu ima onih koji "ne žele da se zameraju ljudima sa Zapada", ne precizirajući na koju zemlju misli.
 
"Ogromno je pitanje da li mi to uopšte možemo da sprečimo. Ja sumnjam da do nekih promena može da dođe", kaže Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka.
 
Rasprava u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope je 16. aprila.
  • Francuska ?

    06.04.2024 12:24
    Odgovori Vučiću za šta će da glasa Francuska u SE i u UN ? I zašto ideš u Francusku ako budu neprijateljski glasali protiv Srbije ?
    Srbija treba da izađe iz SE ako prime Kosovo, nema izgovora da se to ne uradi !
  • pajo patak

    06.04.2024 11:47
    @agamemnon
    ali narod zna ko je ko !
    možda narod zna, ali љага pojma nema.
  • DžiajDžo

    06.04.2024 11:34
    SE
    Krši medjunarodne sporazume ?
    Au, ala je to sve strulilo i zardjalo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija