Svet

0

Belorusija suspenduje učešće u Ugovoru o konvencionalnim snagama u Evropi

Izvor: Beta

Belorusija suspenduje učešće u Ugovoru o konvencionalnim snagama u Evropi

Izvor: Beta/AP/Pavel Bednyakov

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će ta zemlja suspendovati učešće u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, iz kojeg se Rusija u potpunosti povukla prošle godine.

Lukašenko je danas u parlamentu, koji je u potpunosti pod njegovom kontrolom, predstavio predlog zakona koji poziva na suspenziju učešća u Ugovoru, potpisanom 1990. sa ciljem održavanja vojne ravnoteže između članica NATO-a i tadašnjeg Varšavskog pakta, navodi Asošiejted pres.

Ugovor je postavio ograničenja za razmeštanje tenkova, borbenih vozila, ratnih aviona i teške artiljerije u Evropi.

Beloruski vojni analitičar Aleksandar Alješin rekao je za Asošiejted pres da suspenzija učešća Belorusije u Ugovoru "utiče na ravnotežu snaga i na bezbednost u celom evroatlantskom regionu" i da "šalje signal zapadnim zemljama da Minsk namerava da postane aktivni vojni igrač u regionu".

U Belorusiji se nalazi taktičko nuklearno oružje Rusije, zajedno sa njenim projektilima i vojnicima. Rusija je koristila Belorusiju kao polaznu tačku za slanje vojnika u Ukrajinu, ali beloruske snage do sada nisu učestvovale u ratu koji traje duže od dve godine.

Rusija je 2007. suspendovala učešće u Ugovoru, a u novembru 2023. se u potpunosti povukla iz njega, navodeći da je taj pakt "već godinama mrtav" i da je "potpuno izgubio dodir sa stvarnošću".

SAD i Kanada, dve članice NATO-a, odmah su suspendovale učešće kao odgovor na potez Rusije. Prošlog meseca su isto učinile i Poljska, članica NATO-a, i Moldavija.

Odluku da suspenduje učešće u Ugovoru danas je donela Turska, članica NATO-a, navodeći da posle povlačenja Rusije "nije bilo mogućnosti da se nastavi sa njegovom smislenom primenom".

Portparol ministarstva spoljnih poslova Turske Ondžu Kečeli rekao je da bi Turska u budućnosti mogla da odustane od suspenzije učešća, navode agencije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR