Почетна > Бизнис
Бизнис

Мекдоналдс ће откупити све своје ресторане у Израелу након бојкота бренда

Амерички ланац брзе хране Мекдоналдс саопштио је да ће откупити све своје ресторане у Израелу од компаније Алониал која је носилац Мекдонадсове франшизе за Израел, након што се бренд суочио са бојкотом у многим земљама због наводне подршке Израелу у рату са палестинским Хамасом.
Фото: Танјуг/AP Photo/Nam Y. Huh, file

Мекдоналдс је објавио да је о томе постигао договор са поменутом компанијом, преноси Би-Би-Си.

Компанија Мекдоналдс ће тако повратити власништво над 225 ресторана у Израелу који запошљавају 5.000 људи, а услови продаје нису откривени.

Мекдоналдс је навео да је „и даље посвећен израелском тржишту“ и захвалио је фирми Алониал што је у последњих 30 година изградила бренд америчке компаније у Израелу.

Извршни директор фирме Алониал, бизнисмен Омри Падан, истакао је да је „охрабрен оним што будућност носи“.

Мекдоналдс се нашао на удару критике и бојкота након што је Алониал почео да дели хиљаде бесплатних оброка израелским војницима.

Већински муслиманске земље као што су Кувајт, Малезија и Пакистан су се дистанцирале од Мекдоналдса, а бојкот компаније се проширио и на друге земље ван Блиског истока као што су Француска или Индонезија.

Извршни директор Мекдоналдса Крис Кемпчински је почетком године навео да је његова компанија жртва „дезинформација“, али истовремено признао да је бојкот значајно утицао на њено пословање и приходе.

Poljska vraća PDV na hranu

Преузмите андроид апликацију.