Почетна > Србија
Србија

Ђедовић Хандановић: Почела са радом нова топлана на биомасу у Мајданпеку

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас, током обиласка новоизграђене топлане на биомасу у Мајданпеку, да ће то довести великог умањењења штетних емисија.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Овом топланом избацујемо мазут из употребе у Мајданпеку, емисије сумпор-диоксида биће у потпуности елиминисане, а емисије угљен-диоксида смањене за 93 одсто“, навела је она.

Министарка је нагласила да је овај пројекат завршен у рекордном року.

“Пре неколико месеци била сам овде када се на терену ништа није налазило, док сада видимо изграђену топлану, трафостаницу и уграђену опрему, рекла је министарка.

Додала је да су у изградњи топлане учестовале домаће компаније, као и домаћа опрема, која је уграђена и напоменула да је то важно због упошљавања домаће привреде у целом ланцу вредности.

Ђедовић Хандановић је навела да је Мајданпек четврта локална самоуправа у Србији у којој је изграђена топлана на биомасу кроз програм Министарства са немачком развојном банком фW и донацијом Швајцарске.

Пре Мајданпека нове топлане на биомасу изграђене су у Малом Зворнику, Прибоју и Новом Пазару и укупно је у све четири локалне самоуправе уложено 26,75 милиона евра, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

”Завршетком ових топлана отклањамо вишедеценијски проблем загађења ваздуха, коришћење фосилних горива, преласком на обновљиве изворе енергије као што је биомаса“, рекла је министарка.

Она је додала да је укупна вредност инвестиције у Мајданпеку 5,5 милиона евра, а да су радови на топлани завршени пре месец дана, пре уговореног рока, као што је и најављено.

Министарка је указала да је договорен наставак сарадње са фW банком у другој фази овог програма, вредној 32 милиона евра.

„До сада су шест градова и општина потврдили заинтересованост за учешће у програму – Пријепоље, Бајина Башта, Ниш, Рача, Нови Пазар, Мајданпек, што ће допринети даљем смањењу емисија штетних емисија гасова, као и губитака на мрежи“, рекла је министарка и навела да је у току припрема пројеката, док ће њихова реализација почети већ следеће године.

Подсетила је да је за трајније уштеде држава обезбедила новац да подржи грађане да смање потрошњу у својим домаћинствима тако што ће заменити врата и прозора, побољшати изолацију, заменити котлове или поставити соларне панеле.

Sve što niste znali o organizaciji BRIKS – Srbija jedina zemlja iz Evrope koja je dobila poziv za Samit 2024 u Kazanju

Преузмите андроид апликацију.