Ovaj čaj čisti jetru, a može da otopi i kamenje u bubregu 1Foto: Christian Fischer / Shotshop GmbH / Profimedia

Čaj od đumbira stimuliše varenje, poboljšava cirkulaciju i podstiče eliminaciju toksina kroz znojenje.

Đumbir je verovatno jedna od najboljih biljaka za detoksikaciju, njegovi sastojci su antiinflamatorni i moćni antioksidansi.

Takođe je odličan u izbacivanju nakupljenih toksina i otpadnih materija iz creva i jetre. Ovaj moćni čaj nam ujutru daje energijom, popodne stimuliše, a uveče greje.

https://citymagazine.danas.rs/gastro/recepti/djumbir-je-zdrav-ali-ne-znate-kako-da-ga-konzumirate-imamo-4-sjajna-recepta-za-vas/

Pozitivno dejstvo đumbira na zdravlje se ovde ne završava. Podržava regeneraciju jetre, rastvara kamen u bubregu, rast i razmnožavanje poželjnih bakterija u crevima, normalizaciju povišene koncentracije šećera u krvi, a takođe sprečava neželjene promene u organizmu koje prate dijabetes.

Kako napraviti čaj od đumbira

Sastojci:

jedan koren svežeg đumbira, debljine oko 2,5 cm, isečen na kriške

jedna šolja vode

dodatne arome po želji (odaberite samo jedan): štapić cimeta, koren kurkume isečen na tanke kriške ili nekoliko listova sveže nane

tanka kriška svežeg limuna ili pomorandže

jedna kašičica meda ili javorovog sirupa.

Priprema:

Pomešajte narezani đumbir i vodu u posudi na jakoj vatri. Dodajte štapić cimeta, kurkumu ili mentu ako želite. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na taman toliko da napitak krčka pet minuta. Uklonite posudu sa šporeta. Pažljivo procedite tečnost kroz cediljku u šolju.

Po želji poslužite sa kriškom limuna ili pomorandže.

Dodajte med ili javorov sirup.

Poslužite čaj vruć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari