Svet

0

Poraz Erdogana oborio tursku liru: Glasači očekuju Imamoglua na predsedničkim izborima

Izvor: N1

Poraz Erdogana oborio tursku liru: Glasači očekuju Imamoglua na predsedničkim izborima

Izvor: Beta / AP / Khalil Hamra

Najveća opozicijska stranka u Turskoj, Republikanska narodna stranka, pobedila je na lokalnim izborima u toj državi i zadržala vlast u Ankari i Istanbulu, a gradonačelnike će opozicija imati u većini turskih gradova. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan priznao je tu istorijsku pobedu opozicije i poraz svoje partije, koja je na vlasti od 2002. godine.

Pristalice Republikanske narodne partije pobedu na izborima za gradonačelnika u Istanbulu proslavili su uz pesmu Nade Topčagić „Jutro je“

Predsednik Erdogan je pred potištenom i neobično tihom masom pristalica rekao je da su lokalni izbori u Turskoj završeni na „način koji priliči našoj demokratiji“, proglašavajući 85 miliona građana Turske, kao „pobednike izbora“.

„Mi ćemo otvorenog srca analizirati rezultate izbora 31. marta u okviru naše stranke i hrabro se samokritikovati. Iako još nisu finalizovani, izborni rezultati nam pokazuju da doživljavamo gubitak položaja u lokalnim upravama širom zemlje“, rekao je Erdogan.

Gradonačelnik Istabula je proglasio da je vladavina jednog čoveku u Turskoj – gotova.

„Kao što je nama Istanbul večeras poslao istorijsku poruku, poslao ju je i vladinim zvaničnicima. Uputstvo koje je dala nacija je da će oni koji su izabrani da služe poštuju narod i one koji su izabrani“, kazao je Ekrem Imamoglu.

Turci se nadaju promenama nakon istorijske pobede opozicije.

„Ja sam neko ko je 15 godina glasao za aktuelnu vlast. Nismo glasali za njih na jučerašnjim izborima zbog ekonomskih uslova i obećanja koja nisu ispoštovana“.

Hiljade Kurda koji žive u gradu Dijarbakiru na jugoistoku zemlje izašlo je na ulice da proslavi nakon što je prokurdska partija uspela da povrati lokalnu vlast.

„Posle osam godina veoma smo srećni što smo oterali te uzurpatore. Oni su nam uzurpirali prava i sada smo ih samo povratili“

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija je po prvi put dobila više glasova od Erdoganove Partije pravde i razvoja. Evropski posmatrači istakli su da „treba učiniti više“ kako bi se osigurala sloboda izražavanja na glasanjima u Turskoj.

„U skladu sa principima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava Saveta Evrope, potrebno je učiniti više da se obezbedi političko i medijsko okruženje u kome postoji istinska sloboda izražavanja“, kazao je zamenik šefa delegacije posmatrača Vladimir Prebilić.

Imamuoglovi glasači sada očekuju da on izazove Erdogana na sledećim predsedničkim izborima. Tržište je reagovalo obaranjem turske lire na istorijski minimum u odnosu na američki dolar.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR