Tužioci istražuju pregovore predsednice Evropske komisije i šefa "Fajzera"

Evropsko javno tužilaštvo istražuje moguće krivično delo u vezi s pregovorima predsednice Evropske komisije i izvršnog direktora kompanije "Fajzer" o kupovini vakcina protiv korona virusa.
Kancelarije Evropskog javnog tužioca je potvrdila da je taj slučaj preuzela od belgijskih tužilaca koji su nekoliko meseci istraživali Ursulu fon der Lajen zbog "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", piše portal "Politiko" koji je imao uvid u dokumentaciju o tome.
 
Još niko nije optužen u vezi sa ovim slučajem.
 
Istragu su belgijske vlasti otvorile početkom 2023. godine po krivičnoj prijavi lobiste Frederika Baldana kome su se u tome kasnije pridružile Vlade Mađarska i Poljska, ali će se Varšava, po portparolu njene vlade, povući pošto je vlast preuzeo Donald Tusk.
Baldanova prijava odnosi se na takozvanu aferu "Fajzergejt": objavljivanje SMS-prepiske Fon der Lajen i šefa Fajzera Albera Burlea uoči postizanja najvećeg ugovora o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije kovida-19, za više od 20 milijardi evra.
 
"Njujork Tajms" koji je otkrio razmenu poruka o dogovaranju uslova, tužio je Evropsku komisije jer na zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja je odbila da otkrije sadržaj poruka.
 
U EU će juna izbori, a Fon der Lajen očekuje da osvoji i drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet