Nema dogovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, nastavak u sredu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Kolegijum Skupštine Srbije na kojem su predstavnici vlasti i opozicije pregovarali o preporukama ODIHR završen je iako dogovor nije postignut. Razgovori se nastavljaju u sredu.

Predstavnici „Srbije protiv nasilja“ saopštili su da na današnjim razgovorima sa predstavnicma vlasti o ispunjavanju preporuka ODIHR za izborne uslove nije postignut dogovor, a najavili su nastavak razgovora u sredu, kada je i rok da se prihvate uslovi za fer izbore.“Nećemo pristati na novu izbornu krađu“, rekao je poslanik Radomir Lazović, na konferenciji za novinare u holu Skupštini Srbije, na kojoj su bili i predstavnici koalicije Nada.

On je podsetio da su vlastima predočeni uslovi da izbori budu fer – komisija za biračke spiskove, uređeni mediji i održavanje svih lokalnih izbora (koji nisu obavljeni prošle godine) u istom danu.

Sastanak je trajao osam časova uz troiposatnu pauzu.

On je rekao da su ove dve koalicije spremne da se nađe rešenje, ali da vlast mora da pokaže takvu želju i da pruži garancije da će eventualni dogovor biti poštovan.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović, koja je u koalicije sa Pokretom obnove kraljevine Srbije (POKS), rekao je da su ove dve koalicije odlučne i jedinstvene u zahtevima.

„Naši zahtevi su minimum minimuma i nisu nikakav hir ili ulimatum, mada će vlast“, ocenio je, „to tako nastojati da predstavi u javnosti“.

„Ne želimo izbore pod uslovima kakvi su bili u prošlom decembru, posebno u Beogradu gde su bile masovne zloupotrebe. Takve izbore možemo slobodno da ukinemo i proglasimo Aleksandra Vučića za maršala“, rekao je Jovanović.

Predstavnici opozicije okupljeni oko izbornih lista „Srbija protiv nasilja“ i „NADA“ vlastima su predstavili tri zahteva: reviziju biračkog spiska, ravnopravan pristup RTS-u i održavanje svih izbora zajedno.

Kako Nova.rs saznaje, prva dva zahteva odmah su prihvaćena, ali treći zahtev je odbijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari