Vesti

0

RSE: U Briselu još nema saglasnosti o izmenama pregovaračkog okvira za Srbiju

Izvor: Beta

RSE: U Briselu još nema saglasnosti o izmenama pregovaračkog okvira za Srbiju

Izvor: Pixabay

U Savetu EU još nije postignut konsenzus o predloženim promenama pregovaračkog okvira za Srbiju, piše danas Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na diplomatske izvore i dodaje da belgijsko predsedavanje EU pokušava da prevaziđe razlike među zemljama članicama.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) pre dva meseca su uputile predlog izmene uslova iz poglavlja 35 pregovaračkog okvira u procesu pregovora o članstvu sa Srbijom.

Izmene su predložene kako bi se sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa s Kosovom, postignutog prošlog februara, uvrstilo u poglavlje 35 pregovora o članstvu, kao poseban uslov za Srbiju.

Prema izvorima RSE, prvi predlog Evropske komisije nije bio prihvatljiv za pojedine zemlje članice, a jedna od njih je Mađarska.

Diplomatski izvori RSE u EU tvrde da će tokom aprila o ovom pitanju raspravljati ambasadori EU u Odboru zamenika stalnih predstavnika svih država članica (COREPER).

Diplomate nekoliko članica EU upozorili su da Brisel treba što pre da obezebdi odobrenje izmena pregovaračkog okvira za Srbiju, jer će u protivnom biti neozbiljna po pitanju sprovođenja Sporazuma kojem je posredovala i nazvala ga uspešnim.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i Aneks za njegovo sprovođenje  postignut u Ohridu u februaru 2023, iako nije potpisan, jeste pravno obavezujući i njegovo sporovođenje, prema rečima zvaničnika EU, uslov je za napredak u procesu integracija u EU.

Upravo zbog činjenice da je prošlo više od godinu dana od postizanja tog sporazuma, kao i zbog upozorenja EU da će njegovo sprovođenje biti formalni deo pregovaračkog okvira za Srbiju, odobravanje ovih izmena u Savetu od strane zemalja članica, smatra se nužnim i namerava se postići što je pre moguće, navodi RSE.

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na osnovu kojem ge odvija proces pregovora o članstvu.  Pregovarački okvir za Srbiju  je odobren u decembru 2013, pregovori su otvoreni u januaru 2014. Dosad je otvoreno 22 od ukupno 35 poglavlja, ali od 2021. nije otvoreno nijedno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR